Budujemy sobie strzelnicę 50m

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: .
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Re: Budujemy sobie strzelnicę 50m

Post autor: Kacper_Potocki »

Po wczorajszym strzelaniu zauważyłem dwa niedociągnięcia. Pierwsze, to pojedyncza blacha na przenośnych stojakach nie wystarcza i jak leci więcej śrutów w jedno miejsce, to przestrzeliwuje, więc dziś dokręciłem drugą blachę oraz na nie z przodu dokręciłem gumę. Druga niedogodność to brak kosza na śmieci. Zrobimy z jakiejś starej beczki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

fajnie że to ewoluuje :-)-- Wiadomo że limit ale warto brać pod uwagę grubsze i mocniejsze elementy, choć by ze względu na punktowe wielokrotne trafienia właśnie.
Obrazek
BASpoznan
Czytający
Czytający
Arsenał:

Post autor: BASpoznan »

Kurdeeee …. Gratuluje pomyslu i efektu końcowego :-)-- Wygląda kozacko
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Garść informacji.

Oficjalne otwarcie robimy w niedzielę o 16:00. Będzie grill dla klubowiczów i mam nadzieję dobra zabawa. Co prawda nie było jeszcze oficjalnego otwarcia, ale już kilka osób wykupiło godzinki: godzinka z własnym sprzętem to 15zł, jeśli sprzęt klubowy to +10zł, jeśli śruty to za 100 szt +7zł. Klubowicze oczywiście gratis. Taki jest oficjalny cennik. Tarcze gratis, bo dostaliśmy ich masę (za co dziękuję tutaj: kto przysłał lub przekazał osobiście, ten wie). Wstęp dla klubowiczów to poniedziałek, wstęp dla wszystkich to środa od 17:00 w górę i piątek od 17:00 w górę.

- Wkopaliśmy w ziemi długi kabel sieciowy i zamontowaliśmy na strzelnicy rozdzielnię z bezpiecznikami i gniazdkami.
- Niebawem będziemy montować oświetlenie aby oświetlić ławki oraz tarcze.
- Na ten moment nie ma oświetlenia, a szybko się robi ciemno, więc strzelania już nie zostało za dużo - maksymalnie dwie godzinki w środę i w piątek, niebawem skróci się do tylko jednej godziny.
- Trawa pod stanowiska hft wyrosła bardzo ładnie
- Posprzątaliśmy teren i wygląda to nieźle
- Cały czas kombinuję nad tym, aby urozmaicić cele i kilka pomysłów wdrażam w życie
- Stojaki na tarcze będę oklejał piankami, aby zniwelować do zera rykoszety.
- Muszę załatwić dwa stołki potężniejsze. Te, które mamy wytrzymują 110kg, a potrzebuję dwa, aby wytrzymały 130kg jeśli ktoś większy przyjdzie postrzelać
- Kamery są dwie, jedna pod wiatą, druga na przedpolu, wszystko podłączyliśmy do serwera i obraz się nagrywa non stop, dodatkowo widać wszystko na dużym monitorze
- Niebawem powiesimy banner informujący o godzinach otwarcia dla ludzi "z ulicy"
- Będziemy kompletować też arsenał, na razie jest skromnie, ale jak tata z synkiem przychodzi to dostaje Beemana P17 lub Dianę Stormrider z lunetą i się bawią. Spusty są zrobione, bardzo delikatne, dzieci nie mają problemu ze strzelaniem.

Jeśli macie jakieś pomysły, uwagi: jak urozmaicić, co poprawić, to bardzo proszę piszcie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Garść informacji.

- Położyliśmy na 50-tym metrze pod ścianami gumy. Aby odbite śruty można było łatwo zmiatać i zbierać, by nie leżały w trawie.
- Przerabiamy stare lampy świetlówkowe na ledy w celu oświetlenia wiaty i ścianki na 50m.
- Kupiliśmy gumowe płachty do przykrywania blatów, bo mokną i ptaki brudzą. Będziemy je docinać, dociążać i zakładać.
- Mamy już materiał do zakrycia płotu na całej długości - osłaniając łąkę z krowami przeciw rykoszetom.
- Trawa związała i trzeba ją już kosić. Pierwszy raz strzelaliśmy z leżanki z tej trawy - jest wygodnie (prosto i miękko)
- Jest jeszcze kilka pomysłów, ale na strzelnicę przychodzi coraz więcej ludzi, więc trzeba obsługiwać bierzące potrzeby, przez co czasu coraz mniej.

Ja w wolnej chwili trenuję sobie przed zawodami w Głogówku, chcę wystartować też na 50m BR.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

U mnie się trochę sprawy pokomplikowały. Niestety muszę odpuścić strzelnicę i klub z powodu braku czasu. Od przyszłego roku nie będę już klubowiczem, a tylko będę wynajmował tor 50m na godzinki do treningów BR. Cały wolny czas poświęce zawodom BR25 i BR50.

W każdym razie cieszę się, bo w ciągu ostatniego miesiąca były u nas trzy potężne wiatry i nic złego się nie stało - jak strzelnica stała tak stoi. Niech to będzie dobry prognostyk na chwile, kiedy przyjdzie prawdziwy halniak. Teraz porywy były do około 90km/g, ale przyjdzie czas, kiedy będzie wiało 130km/h (pewnie jeszcze tej zimy).
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Dziś był fajny dzień na strzelnicy. Przyjechała grupa 75 uczniów z I klasy liceum im. S. Wyspiańskiego w Kętach. Prowadziliśmy zajęcia: najpierw teoria, potem strzelanie matchowe z pistoletu i karabinka z 10m (w środku), a potem strzelanie na dystansach 18m 25m i 50m na zewnątrz. Zajęcia trwały od 8:30 do 13:00. Kupa roboty przy dzieciakach, ale warto było. Podobało im się, trafiali i może ktoś wciągnie się w to hobby. W piątek przyjedzie z tego samego liceum druga grupa dzieciaków, też około 75 osób.

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Franz-007
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał: Wildcat+Nexus, STEYR LP50

Post autor: Franz-007 »

Dzieciaki/młodzież na pewno miały mnóstwo frajdy, szczególnie, że strzelali z niezłych sprzętów.
Szacun Kacper :-)--
Mam na imię Sybaryta. A może Hedonista? Nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Urko
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: ABC

Post autor: Urko »

Czy ja dobrze widzę: figurki jakiś człowiek stawia! Dlaczego nie są na sznurku ?
A z tymi dzieciakami to musi być koszmar. 75 sztuk to za dużo... Chyba że się coś wymyśli, by się sami pilnowali. Ale to i tak by wymagało jakiś dodatkowych zajęć. No ale ja się nie znam. th-hunter
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Nie było łatwo, ale daliśmy radę. Ja biegałem i ustawiałem figurki, niestety nie mamy sznurkowych i musiałem biegać, a nie każdy karabinek umiał "zresetować" figurkę, bo miał za mało dżuli. System był taki, że przychodziły dzieciaki po 6 osób co około 20 minut, strzelali, potem przychodzili kolejni i taka rotacja była. W ciągu 4 godzin wszyscy się wymienili. W najbliższy piątek kolejna grupa z tego liceum, też ponad 70 osób.
hubertm
Cichy
Cichy
Arsenał:

Post autor: hubertm »

Kacper_Potocki pisze:Ja biegałem i ustawiałem figurki, niestety nie mamy sznurkowych i musiałem biegać, a nie każdy karabinek umiał "zresetować" figurkę, bo miał za mało dżuli.
Mogłeś zmniejszyć ilość dostępnych wiatrówek o jedną i sam im zdalnie resetować cele wiatrówką ;)
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Jutro już będzie nieco inaczej, więcej będzie strzelania do puszek na róznych odległościach. Strzelanie do puszek dzieciaki cieszyło najbardziej.
Awatar użytkownika
Franz-007
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał: Wildcat+Nexus, STEYR LP50

Post autor: Franz-007 »

Dużo frajdy dają zwykłe spinnery i chodzić nie trzeba :-D
Mam na imię Sybaryta. A może Hedonista? Nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

W środę były trzy pierwsze klasy z liceum, adziś przyszły kolejne trzy pierwsze klasy. W sumie przewinęło się około 150 dzieciaków. Dziś była piekna pogoda, zrobiliśmy o wiele ciekawsze cele. Podobało się, postrzelali, podziurkowali puszki i tarcze. Dziękuję Grzegorzowi z Beskid Target za pomoc i ogarnianie tych dzieciaków. Nie było łatwo...

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika