Budujemy sobie strzelnicę 50m

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: .
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Re: Budujemy sobie strzelnicę 50m

Post autor: Kacper_Potocki »

Myślę, że poszły ze 3 paczki śrutu dziś.
Awatar użytkownika
Marysh
Świerzak
Świerzak
Arsenał: Zabójcze spojrzenie

Post autor: Marysh »

Bardzo fajne to ostatnie zdjęcie :-D Ona lubi Pana fotografa a on jest zazdrosny.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Bardzo się cieszę, bo po ostatnich odwiedzinach pierwszych klas LO jedna z dziewczyn (Magdalena) zapisała się do klubu. Przyszła pierwszy raz i strzelała sobie, aby obyć się z wiatrówką i lunetą. Potem przyszła kolejny raz i zrobiłem jej malutki trening pod benchrest. Powiesiłem tarczę, wyzerowałem lupę i kazałem strzelać z 25m w środek każdej z tarcz. Na drzewie koło tarczy powiesiliśmy tasiemkę, a wiatr wiał tamtego dnia nieprzewidywalnie. Co chwilę zmieniał kierunek, albo ustawał i zrywał się nagle. No ale pierwszą tarczę strzelała tylko celując w środek. Wziąłem kalibromierz i trafiła 230 pkt i 2X. Nie wiedziała nic o wietrze, bo też nic jej nie mówiłem. Miała celować w środek. Przed drugą tarczą powiedziałem jej, że wiatr ma wpływ na miejsce trafienia i ona sama próbowała wyczuć wiatr, ale nie zczaiła powieszonej tasiemki. Drugą tarczę miała 232 pkt i 3X. Przed trzecią powiedziałem jej, aby patrzyła na tasiemkę i zgodnie z tym co pokazuje, aby robiła poprawki. No i dziewczyna wystrzelała 245 pkt i 6X :) Wklejam pod spodem tarczkę. Byłem bardzo z niej zadowolony, ma talent. Wiatr był zdradliwy tego popołudnia, nie miała wiatraków, a tylko tasiemkę na drzewie. Już zapowiedziałem jej, że kolejnym razem nauczę ją posługiwać się wiatrakami. Tarcza pod spodem, nie mamy dobrej jakości, do tego ktoś strzelił kilka razy w jej tarczę ze stanowiska obok, ale wyłapaliśmy, które przestrzeliny były jej. Ok, papier nie był najlepszej jakości i na grubszym kalibromierz mógł inaczej pokazać, być może by miała ze 3 punkty mniej. Ale i tak jest dobry wynik, jak na dziecko, które strzela trzeci raz w życiu z wiatrówki.

PS. Dziewczyna chce jechać na mistrzostwa Polski do Głogówka. Zabiorę ją, ma 15 lat i będzie próbować sił. Łukasz (16 latek z II-klasy tego samego LO) też z nami pojedzie.

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Morzin
Zasłużony Hunter i Sponsor
Zasłużony Hunter i Sponsor
Arsenał: Korkowiec z odpustu.

Post autor: Morzin »

Serce się raduje. Kacprze.robisz super robotę.
Jeśli te dzieciaki choć na chwilę chcą sie oderwać od tych puszek z.internetem to już jest sukces.
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

Następczyni Mauer.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
stres
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: HW30

Post autor: stres »

No kurczę z worka to ekstra wynik...taka sugestia,następnym razem podnieś jej wyżej wiatrówkę,bo w takiej pozycji to dużo nie postrzela.
Awatar użytkownika
śwagier
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał:

Post autor: śwagier »

Nie widzisz ( druga fotka ) jak dziewczyna zsiwiała przy Kacprze ? ;-)
A serio; Kacper, robicie wspaniałą robotę :-)--
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

No, cieszę się bardzo z niej. Jest sześć stanowisk i w ostatni piątek były wszystkie zajęte, więc dziś zapadła decyzja, że robimy trzy nowe stanowiska, będzie 9 identycznych na osi 50m. Kupa roboty przed nami :)
Bors
Hunter
Hunter
Arsenał: Siekiera po dziadku

Post autor: Bors »

Serce rośnie!
Szacun Kacprze
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Do tej pory dzieciaki wpadały do nas na różne strzelania, teraz to my pojechaliśmy na zgrupowanie Straży i tam mogły sobie postrzelać :)

https://www.youtube.com/watch?v=muXIMzD_omY
rafkafek
Czytający
Czytający
Arsenał:

Post autor: rafkafek »

Super, obudziłeś wspomnienia. 1985r 8 klasa na lekcji praca i technika Pan Pestka i pierwsze strzelanie z wiatrówki :-D
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Post autor: f@za »

Kacper_Potocki pisze:Do tej pory dzieciaki wpadały do nas na różne strzelania, teraz to my pojechaliśmy na zgrupowanie Straży i tam mogły sobie postrzelać :)
Brawo Wy Obrazek
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

Dzieciaki zawsze są dzieciakami. :-D
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Dawno nic nie pisałem, a się pozmieniało. Trochę wziąłem odpowiedzialność za oś 50m i mam kilka pomysłów, jak to poprowadzić, aby jak najwięcej nowych ludzi zainteresowało się strzelaniem. Plan jest taki, aby ta strzelnica była kolebką, pokazała podstawy podstaw i kierowała ludzi dalej, np. do Beskid Target. Tych, którzy będą chcieli uczestniczyć w zawodach hft lub nawet uczestniczyć w organizowaniu zawodów hft. Tych, którzy będą chcieli szkolić się w strzelectwie terenowym. Pozostali, którzy będą zainteresowani strzelaniem z ławek, czy podejściem bardziej rekreacyjnym pozostaną tylko tam. Oczywiście strzelnica jest dla wszystkich, ale nie spełni wszystkich oczekiwań, więc traktuję ją jako hub, bufor. Jest czas na podjęcie decyzji - w którą stronę iść. Sam trochę odsunę się od strzelania (w sensie mojego), bo obowiązków jest dużo, do tego firma i rodzina.

Dziś założyliśmy wstępnie oświetlenie. Teraz trochę potestujemy i ewentualnie dołożymy więcej. Są świetlówki pod wiatą oraz halogeny na śrutochwycie na 50m. Będzie można nawet w październiku czy listopadzie po zmroku pykać. Czapka, rękawiczki z uciętymi palcami i jazda śrutem :)

PS. Jutro o 18:00 robimy ognisko dla klubowiczów, omówimy plany, uwagi, a potem będzie strzelanie przy sztucznym oświetleniu.

Obrazek
..
Obrazek
..
Obrazek
..
Obrazek
..
Obrazek
..
Obrazek
..
Obrazek
..
Obrazek
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Post autor: f@za »

Kacper_Potocki pisze:Są świetlówki pod wiatą
Kacper, chyba nie w tą stronę, świetówka(jarzeniówka) to najwredniejsze oświetlenie jakiegokolwiek stanowiska :-/. Halogen/metalohalogen/led, to nie zmęczy strzelca. Uwierz, światło to nie tylko "jasność" 8-). Pewnie nie wiesz że dawniej przy maszynach wirujących (tokarki, frezarki), do podświetlania stanowiska pracy,dopuszczalne były tylko zwykłe żarówki. A jeśli świetlówki to tylko w tzw, "tandemie", czyli 2 szt. a każda zasilana z innej fazy... A wiesz dla czego o tym piszę? Bo każda tzw. świetlówka nie świeci światłem ciągłym, tylko napierdziela impulsami świetlnymi z częstotliwością jaka jest w sieci ją zasilającą. W PL (i nie tylko) jest to 50Hz, czyli 50 x sek coś Ci miga. Tego nie widać gołym okiem, to na strzelnicy nie będzie mieć kluczowego znaczenia, ale z całą pewnością bardzo męczy oczęta :roll:
Ostatnio zmieniony 21 września 2024, 21:18 przez f@za, łącznie zmieniany 3 razy.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
ODPOWIEDZ