Elektrownia przy domu :p
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- loopess
- Sponsor forum

- Arsenał: Trzecia noga
- Kontakt:
Re: Elektrownia przy domu :p
Z tym przeliczniem mocy to teoria...na pewno nie jest tak duża różnica między pompą ciepła a ogrzewaniem węglowym. W praktyce kocioł węglowy nigdy nie pracuje ze znamionową mocą,u mnie na przykład kocioł o mocy znamionowej 19kW przy temperaturach do -10 stopni na zewnątrz pracuje z mocą ok 8kW,a przy temperaturach powyżej zera moc spada do 6kW i piec cały czas pracuje w trybie podtrzymania...temperaturazadana na kotle 45stopni,ale układ co i cuw nie jest w stanie odebrać mocy i trzeba sztucznie wytracać ciepło
- pawel666
- Łowczy

- Arsenał:
Znam się ale to co ja robìę to zupełnie inne procedury ilości paneli bo jak porównać 40 szt do 3500 szt . Tu się przylaczasz do niskiego ja do średniego albo bezpośrednio w gpz w pole sn . Trzeba tylko przebudować pole albo rozbudować . Zaprojektować zabezpieczenie reklozer układy pomiarowe . Proste jak każde inne zajęciaszabla77 pisze:Pawełek na panelach się zna
- newrom
- Sponsor forum

- Arsenał:
Żeby kamień z pod kosiarki nie zniszczył paneli weź przykład ze zgnilego zachodu i do strzyżenia trawy wpusc owce albo lamy/alpaki. Ino nie kozy bo to zwierzę lubi lazic po konstrukcjach no i ściągną islamistow na podwórko. A do owieczki to najwyżej jakiś góral katolicki chybnie 
- mistrz1
- Zasłużony Hunter i Sponsor

- Arsenał: Nie ma już AT44 5.5 LW Long
newrom pisze:Ino nie kozy bo to zwierzę lubi lazic po konstrukcjach no i ściągną islamistow na podwórko.
Wabik jak każdy inny. Na sroki świnka morska a na islamistów koza.
Ja mam pompę w układzie zamkniętym z glikolem. Dwa odwierty 108 i 116m spokojnie starczają na ogrzewanie 200m2 powierzchni podłogi. Odwierty to koszt ok 75 pln za metr już z uzbrojeniem. To nie są aż tak ogromne koszty jak się wydaje. 15 tys odwierty, ok 20 tys pompa. Do tego co Kivlov napisał, to jeszcze dodam, że pompy na powietrze są najmniej sprawne z pomp ciepła a wydajność spada wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz. Moim zdaniem warto zainwestować w zamknięty układ. Pompa wodna ma najlepszą sprawność, ale w zależności od terenu mogą się pojawiać problemy ze zrzutem powrotnym wody. U sąsiada trzy razy studnia się zapychała aż przeszedł też na zamknięty układ z glikolem (dzięki temu zresztą odkupiłem jego 1,5 roczną pompę za połowę cenyTheShooter pisze:Ło kurna. To co ludzie pierdzielą, że pompa to setki tysięcy kosztuje? Pewnie chodzi o jej moc i wydajność. Aby opierdolić taką pompą cały dom to pewnie tyle by wyszło. Czy może się mylę?
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: :
Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
--------------------------
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Howa 1500 .308 win - Lokalizacja: San Escobar
mistrz1 - masz rację ale odwierty aby zrobić trzeba mieć gdzie do tego wszystko powyżej 25m głębokości powinno być zgłoszone do urzędu i trzeba mieć pozwolenie itd. A pompę powietrze woda wystawiasz na balkon i gotowe a przy scop około 4.0 to i tak grzanie będzie tanie.
Bynajmniej lepiej i taniej wyjdzie powietrze-woda + fotowoltaika na dach niż woda-woda w tej samej cenie bo tu i tak trzeba będzie płacić za prąd a w pierwszym rozwiązaniu jest gratis ze słoneczka.
Długo myślałem nad wyborem pompy i właśnie po kalkulacji doszedłem do takich wniosków.
Bynajmniej lepiej i taniej wyjdzie powietrze-woda + fotowoltaika na dach niż woda-woda w tej samej cenie bo tu i tak trzeba będzie płacić za prąd a w pierwszym rozwiązaniu jest gratis ze słoneczka.
Długo myślałem nad wyborem pompy i właśnie po kalkulacji doszedłem do takich wniosków.
- mistrz1

U mnie akurat nie ma problemu z żadnymi pozwoleniami. Nikt nigdy nawet nie zamierzał na żadną kontrolę przyjeżdżać, co mi od razu przy składaniu wniosków mówili, więc tutaj nie miałem obaw
. Na odwierty wcale nie potrzebujesz miejsca, bo to idzie w głąb (tych instalacji rozkładanych w poziomie pod powierzchnią działki nawet bym nie brał pod uwagę, bo to chyba najgorsza opcja). Jak planujesz od razu fotowoltaikę i masz gdzie ustawić, to faktycznie może wyjść taniej w perspektywie czasu.
- Ojciec
- Stary Hunter

- Arsenał: Hoyt Ignite
Patrzę na fotkę i zastanawiam się jak to w zimie odśnieżać, nie będą dolne panele zasypane?Kivlow pisze:Dobra łapy mnie jebią jak cholera ale 40 paneli na stole :)
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: :
Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Howa 1500 .308 win - Lokalizacja: San Escobar
Zima w wielkopolsce -a co to jest bo od 10 lat nie uświadczyłem niczego co można by tak określić ?? Dwu dniowa pierzynka 2cm na ziemi tak - później chlapa z tego tak ale śnieg nie pamiętam.
A tak bez żartowania pod spodem będzie geowłóknina i kamienie tak aby łatwo było to zgarnąć jak nasypie za dużo.
A tak bez żartowania pod spodem będzie geowłóknina i kamienie tak aby łatwo było to zgarnąć jak nasypie za dużo.
- loopess
- Sponsor forum

- Kontakt:
Przy tak niewielkim kącie śnieg będzie na panelach zalegał,dla tego zastanawia mnie skuteczność paneli w zimie,czy są liczone tylko na pracę w lecie czy praca zimą też była przewidziana? u mnie kolektory ustawione na dachu centralnie na południe pod kątem ok 45 stopni przez większość zimy są zasypane śniegiem jak tylko jest...Ogólnie zgarnianie śniegu z tak delikatnych paneli chyba nie będzie dla nich zbyt zdrowe?
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Powyżej 30m ,a uściślając poniżej,jak i poborze powyżej 5m3 do 30m na dobę potrzebne jest pozwolenie wodno prawne,to się. tyczy również pomp ciepła
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- loopess
- Sponsor forum

- Kontakt:
ogólnie sporo zachodu jest z takim pozwoleniem "wodnym" na odwiert,przerabiałem temat jak kombinowałem z legalnym wywierceniem studni...badania geologiczne,chuje muje dzikie węże...ogólnie wszyscy to olewają,nawet jak byłem w urzędzie to baba zrobiła wielkie oczy jakby ktoś jej kopa w dupe zasadził jak powiedziałem że chciałbym wszystko na pełnym legalu...
- Diler
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: ...
TheShooter pisze:Ło kurna. To co ludzie pierdzielą, że pompa to setki tysięcy kosztuje? Pewnie chodzi o jej moc i wydajność. Aby opierdolić taką pompą cały dom to pewnie tyle by wyszło. Czy może się mylę?Kivlow pisze:Mitsubishi zubadan 8kW - scop 3.4 przy 55stC lub 4.4 przy 35stC (mam podłogówkę w całym domu to więc 35stC wystarczy). Całość z robotą 24tyś.
Ja parę lat temu ok 6-7 pracowałem w firmie która zajmowała się montażem pomp ciepla firmy alfa innotec czy jakoś tak i rzeczywiscie samo urzadzenie potrafiło kosztowac 80 tyś i więcej ale my u zwyklych szarych ludzi tego nie montowalismy
- mistrz1

neofita pisze:Powyżej 30m ,a uściślając poniżej,jak i poborze powyżej 5m3 do 30m na dobę potrzebne jest pozwolenie wodno prawne,to się. tyczy również pomp ciepła
Ja nie pisałem o pompie wodnej (z tym jest faktycznie więcej zachodu), tylko w obiegu zamkniętym. W ziemię idzie zamknięta sonda i tam krąży sobie glikol odbierając ciepło z ziemi a nie z wody jak w przypadku tych powyższych. Nie ma poboru ani zrzutu wody.loopess pisze:ogólnie sporo zachodu jest z takim pozwoleniem "wodnym" na odwiert,przerabiałem temat jak kombinowałem z legalnym wywierceniem studni...badania geologiczne,chuje muje dzikie węże...ogólnie wszyscy to olewają,nawet jak byłem w urzędzie to baba zrobiła wielkie oczy jakby ktoś jej kopa w dupe zasadził jak powiedziałem że chciałbym wszystko na pełnym legalu...
- pawel666
- Łowczy

- Arsenał:
Na panelach też może być śnieg nawet jak będą 80 cm od ziemi w rocznej produkcji jest to brane pod uwagę i tak będzie Kivlow zadowolony.Ojciec pisze:Patrzę na fotkę i zastanawiam się jak to w zimie odśnieżać, nie będą dolne panele zasypane?Kivlow pisze:Dobra łapy mnie jebią jak cholera ale 40 paneli na stole :)
przykład śniegu na panelach spada mżawka -deszcz przymarza na to śnieg .