Tłumik tłumik jak go zbadać...
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- borsuk
- Hunter

- Arsenał: JĄDROWY
Re: Tłumik tłumik jak go zbadać...
Najważniejsza jest pierwsza "dekompresyjna". Im większa moc, to pierwsza musi być pojemniejsza.
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
Przed weekendem dotarł do mnie tłumik, pierwsze testy w domu "na ucho" pokazały że pp700s-a bez tłumika strzela głośno a z tłumikiem tylko trochę ciszej, za to m22 z tłumikiem brzmiała jak by mi powietrza w kartuszu zabrakło, widocznie tłumik lubi większe ciśnienie. Jest potencjał.
Wczoraj tak na szybko poleciałem na działkę. Telefon, sonometr i dwie wiatrówki w rękach i zaczynamy. Sonometr ustawiony 3m od wiatrówki, pierwsze pomiary: Tło~50dB strzały zarówno z tłumikiem jak i bez tak samo ~78dB... za blisko.

Przesunąłem sonometr i telefon na jakieś 10m. Widoczna różnica pomiędzy strzałami.
pp700s-a średnio ok 10-12dB różnicy:
śrut crosman premier domed 0.68g 210m/s
Żółty wykres to dźwięk tła, czerwony to maksymalny poziom dźwięku. Co strzał resetowałem wykres.
Bez tłumika: Z tłumikiem:
M22 Z tłumikiem... Sam strzał bardzo cichy ale dźwięk niepokojący a śrut lecąc gwizdał
chyba wiem co się stało, zaglądam a tu pierwszej przegrody zrobił się faworek
Nacieszyłem się tłumikiem godzinę.
Spakowałem graty i wróciłem do domu. Z tego wszystkiego nie zrobiłem zdjęcia ekranu ani przegrody. Albo śrut skręcił, albo coś w układzie lufa-płaszcz-przejściówka-tłumik było lekko skoszone. Na razie m22 nie będzie miało dodatkowego tłumika. Pobawię się ustawieniem przegród dla pp700s-a
Wczoraj tak na szybko poleciałem na działkę. Telefon, sonometr i dwie wiatrówki w rękach i zaczynamy. Sonometr ustawiony 3m od wiatrówki, pierwsze pomiary: Tło~50dB strzały zarówno z tłumikiem jak i bez tak samo ~78dB... za blisko.
Przesunąłem sonometr i telefon na jakieś 10m. Widoczna różnica pomiędzy strzałami.
pp700s-a średnio ok 10-12dB różnicy:
śrut crosman premier domed 0.68g 210m/s
Żółty wykres to dźwięk tła, czerwony to maksymalny poziom dźwięku. Co strzał resetowałem wykres.
Bez tłumika: Z tłumikiem:
M22 Z tłumikiem... Sam strzał bardzo cichy ale dźwięk niepokojący a śrut lecąc gwizdał
Spakowałem graty i wróciłem do domu. Z tego wszystkiego nie zrobiłem zdjęcia ekranu ani przegrody. Albo śrut skręcił, albo coś w układzie lufa-płaszcz-przejściówka-tłumik było lekko skoszone. Na razie m22 nie będzie miało dodatkowego tłumika. Pobawię się ustawieniem przegród dla pp700s-a

- zbi_air
- VIP

- Arsenał: N₂+O₂+Ar
Kupilem w tlumiki od Adama wg jego najnowszego pomyslu., jeden 40fi, drugi 50fi. Mam fiola na punkcie tlumikow :) i jak cos nowego i intrygujacego sie pojawia to nie moge sie powstrzymac. Mialem pelna szuflade tlumikow, troche rozdalem troche sprzedalem, ale znowu kupilem kolejne i szuflada robi sie pelna ...
Tlumiki wykonane bardzo dobrze, zakretki idealnie spasowane i zlicowane z korpusem. Tak jak poprzedni, ktory kupilem od Adama (wersja z wkladami na oringach, gdzie przegrody wypelnilem zebrowaniem z walkow do wlosow i lekkim filcem.
Te nowe troche ciezkawe, przydaloby sie odchudzic, choc w domu jeszcze jak zakrecilem na impacta na lufe 700 to optycznie i mierzone miarka - nie obciaza na tyle by lufka sie puscila wzgledem pierwotnej osi.
Wczoraj je „testowalem” korzystajac z tygodniowego urlopu. Celowo w cudzyslowiu, bo w tej chwili mam ze soba na urlopie tylko 4.5 a tlumiki kupilem pod 5.5 w tym slugi do impacta. Tlumiki Na 4.5 wyciszaja, ale mniej niz sie mozna byloby spodziewac, mocno tez obnizaja poi (choc lufka sie nie obnizyla) - srut spowalnia o jakies 3-4 m/s. Pewnie zwiedza wszystkie komory, z kazdym sie musi przywitac, reke podac, wiadomo kampania przed II turą. Ewidentnie za duzo po drodze dla srutu 4.5 ale nie do tego mialy byc przeznaczone.
Jak postrzelamy z impacta, bedzie update.
Tlumiki wykonane bardzo dobrze, zakretki idealnie spasowane i zlicowane z korpusem. Tak jak poprzedni, ktory kupilem od Adama (wersja z wkladami na oringach, gdzie przegrody wypelnilem zebrowaniem z walkow do wlosow i lekkim filcem.
Te nowe troche ciezkawe, przydaloby sie odchudzic, choc w domu jeszcze jak zakrecilem na impacta na lufe 700 to optycznie i mierzone miarka - nie obciaza na tyle by lufka sie puscila wzgledem pierwotnej osi.
Wczoraj je „testowalem” korzystajac z tygodniowego urlopu. Celowo w cudzyslowiu, bo w tej chwili mam ze soba na urlopie tylko 4.5 a tlumiki kupilem pod 5.5 w tym slugi do impacta. Tlumiki Na 4.5 wyciszaja, ale mniej niz sie mozna byloby spodziewac, mocno tez obnizaja poi (choc lufka sie nie obnizyla) - srut spowalnia o jakies 3-4 m/s. Pewnie zwiedza wszystkie komory, z kazdym sie musi przywitac, reke podac, wiadomo kampania przed II turą. Ewidentnie za duzo po drodze dla srutu 4.5 ale nie do tego mialy byc przeznaczone.
Jak postrzelamy z impacta, bedzie update.
- waaj
- Sponsor forum

- Arsenał: wciąż szukam...
Widzę, że nowy tłumik/płaszcz już działa.....
Powodzenia w testach i zadowolenia...
Wesołych i mokrych(żywcem) Świąt
Powodzenia w testach i zadowolenia...
Wesołych i mokrych(żywcem) Świąt
- PaulFinch
- Świerzak

- Arsenał: Artemis cp2, baikal 61, brocock contour s6 carbine, Artemis P15, hammerli ar20ft
Dobra robota.
Fajnie jak ktoś bierze się za to prawidłowo.
Czasem odczucia uchem są najsłuszniejsze.
Decybele to nie wszystko. Wysokość lub basowosc dźwięku ma olbrzymie znaczenie. To można osiągnąć poprzez wypełnienie materiałami chłonnymi.
Powodzenia.
Fajnie jak ktoś bierze się za to prawidłowo.
Czasem odczucia uchem są najsłuszniejsze.
Decybele to nie wszystko. Wysokość lub basowosc dźwięku ma olbrzymie znaczenie. To można osiągnąć poprzez wypełnienie materiałami chłonnymi.
Powodzenia.
Wild