Forum o wiatrówkach i PCP: testy broni pneumatycznej, recenzje optyki i śrutu, porady strzeleckie, airgun hunting, pest control i wsparcie doświadczonych użytkowników
Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY
Na forum cncinfo polecili mi do aluminium :
alumet al 872 i można go rozpylać mgłą.
Próbowałem wd40 i alko jak i denaturat i bynajmniej to aluminium kleiło mi się mega do freza.
A tutaj extra wiórki lecą
Coś nie tak masz albo poustawiane,albo frez masz do dupy bo jakość frezowania nie jest zbyt ciekawa... denaturat od zawsze był stosowany do obróbki aluminiu,i jakoś nic nikomu się nie kleiło,ja z resztą też od zawsze używałem spirytu technicznego,nawet do obróbki upierdliwych stopów takich jak pa38,a jako tania alternatywa dobry jest emulgol wybełtany z wodą.
Ogólnie jak na taki frezik to za dużo bierzesz na przejazd,może się lepić do freza i później nie dojdziesz do ładu z wymiarami bo nie utrafisz z kalibracją narzędzi bo inaczej będzie przy frezowaniu współbierznym,a inaczej przy frezowaniu przeciwbierznym.
Moim zdaniem jak na pierwsze próby i tak nie idzie źle, bo frez jeszcze cały Po odgłosie słychać, że parametry nie do końca właściwe. Niewłaściwe parametry mogą powodować złe odprowadzenie ciepła i klejenie. Spróbuj najpierw jednopiórowym frezem i jak loopess pisał, zbierać mniejsze warstwy - łatwiej na tym dojdziesz do odpowiednich parametrów. Przy tego typu sprzęcie aluminium tylko współbieżnie, bo przy przeciwbieżnym będzie kleić jak cholera. Ustaw zagłębienie freza na ~30% lub 70% (przy symetrycznym może drgać). Powoli dojdziesz do parametrów, to później przyjdzie czas na inne eksperymenty
TheShooter pisze:Kivlow, pytanie. Co to znaczy "bynajmniej"?
Miom to :) że dawałem dyktę alu się kleiło.
Arturw
Masz rację 3 frezy zajechałem więc ta próba była ok .
Co do parametrów to wiem że było słabo ale w programie mam tyle tego że muszę porobić sporo prób zanim dojdę do ładu ale cieszę się że frez przetrwał i alu zdjęło zgodnie z zaprogramowaniem
Komp mi się usmażył i na starym córki bez połowy ustawień spróbowałem dzisiaj zrobić wypełnienie do p15 .25 które mam na warsztacie. (Udało się wyciągnąć 250m/s na king heavy)
Bez centrowania czujnikiem krawędzi tylko na oko.
Pom ścianka 2mm fi 26mm długość wkładki 30mm stożka 20mm.
Poszło gładko jak w programuje centrowanie czujnikiem krawędzi będzie git.
W poniedziałek kupię wałek bo jak na złość mi się skończył i zrobię ze ścianką 1mm.
IMG_20210130_183013_copy_1024x1024.jpg
Jakieś uwagi Panowie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.