Tłumik z drukarki 3D

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

disakos
Bardzo Cichy
Bardzo Cichy
Arsenał:

Tłumik z drukarki 3D

Post autor: disakos »

Hej, czy ktoś testował taki wynalazek ?
Macie coś sprawdzonego ?
Awatar użytkownika
Hordish
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Laserowa dzida

Re: Tłumik z drukarki 3D

Post autor: Hordish »

Są fachowcy na forum co robią tłumiki z wkładami 3d i działa to bdb.
Awatar użytkownika
ninalken
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Różne takie tam...

Post autor: ninalken »

Mam taki tłumik (cały drukowany) kupiony na tym forum od producenta, nasuwany na lufę i zaciskany śrubką z boku. Skuteczny to on jest, ale brzydki i na łamaną sprężynę nie za bardzo się nadawał, więc leży i czeka na lepsze czasy.
Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga
Kontakt:

Post autor: loopess »

Przy większych energiach lubi wydmuchać wkłady drukowane robiąc niezłą sieczkę...
szabla

Post autor: szabla »

Mam gdzieś taki mały drukowany 4.5 poszukam to mogę Ci wysłać ... Antkowy go miażdży.
Kamilw79
Cichy
Cichy
Arsenał:

Post autor: Kamilw79 »

Drukowałem i na podkręconym mocno Kralu wycisza praktycznie do zera. Póki co po około 100 strzałach tez nie wygląda jak by miał się rozlecieć. Mogę poszukać STLa to jak by co to podeślę.
Awatar użytkownika
śwagier
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał:

Post autor: śwagier »

Dla mnie drukowanie przegród , czy nawet wkładów, to wyważanie otwartych drzwi.
Sama ideą tokarni jest wytwarzanie na niej precyzyjnych okrąglych przedmiotów z mozliwoscią wiercenia w nich w pelni osiowych otworów.
Po co obchodzić naookolo to, co jest proste w wykonaniu Innym narzędziem, szczególnie ze i materiały "tokarskie" charakteryzuja się lepszymi parametrami niz te "drukarskie"
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
Kamilw79
Cichy
Cichy
Arsenał:

Post autor: Kamilw79 »

Szwagier22 dużo prościej nauczyć się obsługi drukarki 3D i jakiegoś programu do modelowania, drukarka zajmuje mniej miejsca i spokojnie można postawić w pokoju:) Sam nigdy nie stałem nawet obok tokarki a na drukarce parę rzeczy sobie dorobiłem. Nie każdy ma dostęp i umiejętności obsługi takich maszyn.
Maverick
Zasłużony Hunter i Sponsor
Arsenał: - - -

Post autor: Maverick »

Serwis wiatrowy w swoich tłumikach stosuje przegrody drukowane, tłumiki akula do edguna leshiy są również drukowane: https://www.airgunnation.com/topic/wts- ... uppressor/
Moim zdaniem wkłady z drukarki maja duży potencjał. Oczywiście odpowiednie materiały oraz konstrukcja jest bardzo ważna.
Robiłem sporo wkładów tutaj na forum do płaszczy z druku 3d i żadnej reklamacji nie było. Tutaj na olx koleś wykonuje całe wkłady do evanixa: https://www.olx.pl/d/oferta/wkladka-tlu ... 793b523bb6
Awatar użytkownika
Spirit
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: Spirit »

Pożyczyłem od Darta tłumik z drukowaną przegrodą, po kilkudziesięciu strzałach przegrody pękły wzdłuż słojów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Maverick
Arsenał: - - -

Post autor: Maverick »

Spirit pisze:Pożyczyłem od Darta tłumik z drukowaną przegrodą, po kilkudziesięciu strzałach przegrody pękły wzdłuż słojów.
Takie wkłady są mało wytrzymałe.
Awatar użytkownika
Urko
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: ABC

Post autor: Urko »

Spirit pisze:Pożyczyłem od Darta tłumik z drukowaną przegrodą, po kilkudziesięciu strzałach przegrody pękły wzdłuż słojów.
Mam coś podobnego. :mrgreen: Nic nie pękło, bo nie lubię tak szastać powietrzem, ale i tak zamieniłem to na zwykłe, toczone przegrody. Za bardzo denerwowało mnie odchylanie toru pocisku. Wiem, że to nie sprawa technologii wykonania tylko złego projektu i po prostu jakości "obróbki". Na manualnej tokarce czy jakimś CNC też można coś zrobić dobrze, albo ... źle. Jakość materiałów, to kolejna sprawa. Nie wiem, czy nie ma technologie druku jakimiś wytrzymałymi materiałami ?
Awatar użytkownika
Hordish
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Laserowa dzida

Post autor: Hordish »

Ja mam tłumik z wkładem 3d dopieszczenym ręcznie od LOGUNa i złego słowa nie powiem.
Słychać tylko zbijak. Co prawda w limicie, ale LOGUN zapewniał że testował też na większych energiach i była cisza.
Puki co nic z nim się nie dzieje, skupienia też nie zepsuł.
Awatar użytkownika
śwagier
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał:

Post autor: śwagier »

Wydaje mi się, ze warto rozroznić drukowane tlumiki "fabryczne", czy po prostu wykonywane w profesjonalnych firmach, gdzie są możliwosci osiagnięcia dużych dokładności, dobrania materialów , sa mozliwosci dokonania kompletnych testów(W końcu klepie się tam serie po - powiedzmy - kilkaset sztuk, jesli nie lepiej ) od tych drukowanych w domowych warunkach i na amatorskim sprzęcie.
Być może da się opracować i wdrożyć skuteczny, celny i wytrzymaly tlumik i w domu, ale to wiele prob i wiele zmarnowanego filamentu.
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
szabla

Post autor: szabla »

Tłumik czy wklad bo trochę się rozjechał temat.
ODPOWIEDZ