Jaka sprężyna główna do HW 97k?
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- shooteam
- Początkujący Hunter

- Arsenał: HW 97k + Westhunter WHI 6-24x50 FFP, Diana Chaser na kolimatorze i kilka sztuk tej "głośnej"
Jaka sprężyna główna do HW 97k?
Witam, jaki że juz chyba 4 raz pękła mi sprężyna w mojej HW 97, zwracam się z pytaniem do znawców: jaka będzie najlepsza? Nie znam się na tym zupełnie. Coś wyczytałem o sprężynach Kratos, Titan... Co byście polecili. Pozdrawiam
Różnica między "sprężyną" a PCP jest taka, że strzelając ze "sprężyny" zanim śrut doleci to już wiesz czy poszło dobrze czy źle...
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
Re: Jaka sprężyna główna do HW 97k?
Hw 97/77 sprężyna z natury narażona jest na szybsze zużycie bo ma ogromne napięcie wstępne. Nie pamietam dokladnie ile ale myślę że coś około 10cm! Złożenie systemu bez ściągacza do sprężyny to trochę wysiłku jest.
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
Te 10cm to tak na oko ale serio nie jest lekko to złożyć do kupy w jedna osobe bez scisku, niemniej kilka prób, troche krzepy w rencach i sie da. Też nie widziałem innej wiatrówki z takim napieciem sprężyny, choc czasem chinki z dolnym naciągiem też mają porządne napięcie.
Tx jest praktycznie bez napiecia
- shooteam
- Początkujący Hunter

- Arsenał: HW 97k + Westhunter WHI 6-24x50 FFP, Diana Chaser na kolimatorze i kilka sztuk tej "głośnej"
Chyba wezmę Kratosa
Różnica między "sprężyną" a PCP jest taka, że strzelając ze "sprężyny" zanim śrut doleci to już wiesz czy poszło dobrze czy źle...
- shooteam
- Początkujący Hunter

Jasna sprawa, wrócę tylko do formy bo w tym sezonie nic nie postrzegałem z HW

- shooteam
- Początkujący Hunter

To zdrowia życzę! 
- shooteam
- Początkujący Hunter

Ja ostatnio zerowalem AR na 50 m, bipod, stół, kolimator i powiększalnik 3x..

A później 50 m "z ręki" dla potwierdzenia, też 50 m i 5 strzałów. Amunicja najtańsza, 55 grainow..i tyle w tym sezonie mojego strzelania "precyzyjnego"

A później 50 m "z ręki" dla potwierdzenia, też 50 m i 5 strzałów. Amunicja najtańsza, 55 grainow..i tyle w tym sezonie mojego strzelania "precyzyjnego"

- shooteam
- Początkujący Hunter

Niestety chyba astygmatyzm trochę już bo zamiast kropki widzę tzw banana 
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Jak strzelasz ze stojącej ?shooteam pisze:zamiast kropki widzę tzw banana
- shooteam
- Początkujący Hunter

Ta druga tarcza to pozycja stojaca
- rokasa58
- Hunter

- Arsenał: LG300
W HW 77-97 dwa centymetry plus gwint w korku,to tak wyjdzie z 5cm.Spokojnie złoży to jeden facet ręcami :-)przy 10cm nie zapniesz.pneumatyk pisze:Te 10cm to tak na oko ale serio nie jest lekko to złożyć do kupy w jedna osobe bez scisku, niemniej kilka prób, troche krzepy w rencach i sie da. Też nie widziałem innej wiatrówki z takim napieciem sprężyny, choc czasem chinki z dolnym naciągiem też mają porządne napięcie.
W TX mam 28mm /16,2 J/ na sprężynie Vorteka, na Kratosie było ciut mniej.
- wooden
- Sponsor forum

- Arsenał:
W LGU mam 25mm, składanie również bez problemu.
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
W tej hw 77 którą rozkręcałem tak było - nie wiem czy to była oryginalna spręzyna czy nie ale wszystko działa - tzn zaczep łapie tlok. Nie chce mi się go rozkręcać jeszcze raz aby dokladnie zmierzyć bo jak pisalem do latwego składania to nie należało. Miałem okazje rozkrecic juz dziesiątki karabinków sprężynowych (też powtarzaly się) wiec wiem ze napiecie 5 cm to nie jest jakoś kosmicznie dużo i zlozyc to mozna bez wysiłku, wiec wiem ze mi sie nie wydawało.rokasa58 pisze:W HW 77-97 dwa centymetry plus gwint w korku,to tak wyjdzie z 5cm.Spokojnie złoży to jeden facet ręcami :-)przy 10cm nie zapniesz.pneumatyk pisze:Te 10cm to tak na oko ale serio nie jest lekko to złożyć do kupy w jedna osobe bez scisku, niemniej kilka prób, troche krzepy w rencach i sie da. Też nie widziałem innej wiatrówki z takim napieciem sprężyny, choc czasem chinki z dolnym naciągiem też mają porządne napięcie.
W TX mam 28mm /16,2 J/ na sprężynie Vorteka, na Kratosie było ciut mniej.
Ile masz energii na tych 3-5cm napiecia ?
Ogolnie ile mozna wyciagnac z systemu hw77/97 bez przerabiania tłoka (o teorii to mozna pczytać juz w internetach) a zmieniajac sprezyne i ewentualnie uszczelke tloka
- rokasa58
- Hunter

- Arsenał: LG300
Przy tych 3-5 cm miałem z 15,7J,ale sprzęt był z używki i bez ślizgów,dlatego zamieniłem go na Prosporta.
Ile można wyciągnąć Z HW? Szczerze,to nie wiem i nie obchodzi mnie to,wiem tylko ,że przy 17J jest nerwowy :-)A co do sprężyn,kiedyś kupiłem do HW sprężynę "Titan XS" i na niej można sporo wyciągnąć,bo jest za długa i można poeksperymentować.
A jeszcze jeśli chodzi o sprężyniarzy,to polecam ten kanał,można się dużo nauczyć i zobaczyć na czym polega tzw tunning
https://www.youtube.com/watch?v=XCraLBDCTpw
Ile można wyciągnąć Z HW? Szczerze,to nie wiem i nie obchodzi mnie to,wiem tylko ,że przy 17J jest nerwowy :-)A co do sprężyn,kiedyś kupiłem do HW sprężynę "Titan XS" i na niej można sporo wyciągnąć,bo jest za długa i można poeksperymentować.
A jeszcze jeśli chodzi o sprężyniarzy,to polecam ten kanał,można się dużo nauczyć i zobaczyć na czym polega tzw tunning
https://www.youtube.com/watch?v=XCraLBDCTpw
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
No własnie pytam dlatego bo u mnie na tak ogromnym napieciu jest na pograniczu 14/15 julianów. Mozliwe że uszczelka jest juz troche wyrobiona i dlatego będzie trzeba pomysleć bo mniej napięcia spręzyny to mniej wibracji a nowa uszczelka powinna zniwelowac spadek energii