Hatsan airtact zmiana lufy
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
mireek2
- Czytający

- Arsenał: Hatsan Bullbos 5,5mm + WestHunter WHI 6-24x50SFIR FFP
Hatsan airtact zmiana lufy
To mój pierwszy post w tym dziale wiec jeżeli pomyliłem miejsce proszę o korektę..
Sprawdzałem już przez lupkę ale chyba nie było takiego tematu...
Pytanie do znawców tematu hatsana . Mam hatsana tg airtact ed, zwykła sprężyna w kalibrze 4,5 mm.
Czy ktoś może podpowiedzieć czy możliwa jest wymiana lufy z 4,5mm na 5,5mm bez dodatkowych przeróbek?
Na https://hatsan.com.pl/product-pol-11149 ... 5-404.html mają jako części zmienne lufy w kalibrach 4,5 / 5,5/6,35
Napisałem do nich zapytanie jednak bez odpowiedzi...
Może ktoś próbował takiej zamiany. Wiem że cena lufy to połowa karabinka, ale fajnie było by mieć zamiennie dwie w dwóch kalibrach...
Sprawdzałem już przez lupkę ale chyba nie było takiego tematu...
Pytanie do znawców tematu hatsana . Mam hatsana tg airtact ed, zwykła sprężyna w kalibrze 4,5 mm.
Czy ktoś może podpowiedzieć czy możliwa jest wymiana lufy z 4,5mm na 5,5mm bez dodatkowych przeróbek?
Na https://hatsan.com.pl/product-pol-11149 ... 5-404.html mają jako części zmienne lufy w kalibrach 4,5 / 5,5/6,35
Napisałem do nich zapytanie jednak bez odpowiedzi...
Może ktoś próbował takiej zamiany. Wiem że cena lufy to połowa karabinka, ale fajnie było by mieć zamiennie dwie w dwóch kalibrach...
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Re: Hatsan airtact zmiana lufy
Oczywiście.
-
mireek2
- Czytający

Oczywiście to znaczy, że będzie pasować bez przeróbek?jakiii pisze:Oczywiście.
- Hordish
- Sponsor forum

- Arsenał: Laserowa dzida
Jedyna przeróbka to demontaż ramienia napinającego sprężynę. Fabrycznie jest przynitowane. Będziesz musiał rozwiercić nit i dorobić pasowny wałek skręcany na śrubkę żebyś miał możliwość zmiany lufy bez rozbierania całego karabinka oczywiściemireek2 pisze:Oczywiście to znaczy, że będzie pasować bez przeróbek?
-
mireek2
- Czytający

Dziękuję za informację. A jak to się ma do energii - gdzieś czytałem, że może być większa jakieś 20% po zmianie na "większą" lufę...
No i zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa - otwór w porcie ładowania nowej lufy będzie miał 5,5mm, a wylotowy "z cylindra" pozostanie stary - ma chyba coś koło 4,5mm.
To nie będzie przeszkadzało?
No i zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa - otwór w porcie ładowania nowej lufy będzie miał 5,5mm, a wylotowy "z cylindra" pozostanie stary - ma chyba coś koło 4,5mm.
To nie będzie przeszkadzało?
- Leon83
- Stary Pierdziel

- Arsenał: Epic Two .177 + Vortex Viper PSTII 2-10x32 mrad
Mirek, ale wiesz, że ta lufa kosztuje 50% karabinka, który po wyjściu ze sklepu traci na wartości z 50%. Wiec de facto podpisz wartość sprzętu….
- ninalken
- Sponsor forum

- Arsenał: Różne takie tam...
Chyba nie ma 4.5... najlepiej zmierz.
- Hordish
- Sponsor forum

Nie będzie.mireek2 pisze:To nie będzie przeszkadzało?
Nie sądzę.mireek2 pisze:że może być większa jakieś 20% po zmianie na "większą" lufę...
Moim zdaniem nie ma sensu inwestować w ten karabinek. Masz H95 to jego dopieść i będziesz zadowolony. Miałem H95 i po paru zabiegach był super.
- śwagier
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Zmiana kalibru energii raczej Ci nie podniesie, tylko droższy śrut będziesz kupował
Zastanow się nad tym co Ci napisali Koledzy, bo dobrze prawia
Zastanow się nad tym co Ci napisali Koledzy, bo dobrze prawia
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-
mireek2
- Czytający

Wiem ile kosztuje lufa, pisałem to w pierwszym poście, taki kaprys i chęć po eksperymentowania. Aczkolwiek nie jest to sprawa na już - tylko takie wstępne rozważania i moja ciekawość, ale przyznaję, że chodzi to za mną od jakiegoś czasu. Airtact jeszcze pudełkowy, więc może przy okazji czegoś się jeszcze nauczęLeon83 pisze:Mirek, ale wiesz, że ta lufa kosztuje 50% karabinka, który po wyjściu ze sklepu traci na wartości z 50%. Wiec de facto podpisz wartość sprzętu….
Co do h95, to już został dopieszczony i ucywilizowany przez eresa jeszcze przed pierwszym strzałem i jest to 5,5mm. (stąd pomysł na taki kaliber airtakcie...). W planach tylko regulowana baka policzkowa... Może kiedyś jeszcze dojdzie Vortex do h95, ale tu się waham, gdyż na ten temat zdania są podzielone z tendencją raczej na "nie".hordish pisze:Moim zdaniem nie ma sensu inwestować w ten karabinek. Masz H95 to jego dopieść i będziesz zadowolony. Miałem H95 i po paru zabiegach był super.
Airtact natomiast pozostanie do bicia puszek przy grillu i jako obiekt ćwiczeń i eksperymentów wszelakich
Jeżeli coś będzie nie tak to zawsze mogę wrócić do oryginalnej lufy. Tak przynajmniej mi się wydaje
.
- Hordish
- Sponsor forum

Jeśli ma być do eksperymentów i puszkobicia to zostaw go w 4.5, a zajmij się poprawą systemu. Mam tu na myśli lepszą sprężynę z prowadnicą, uszczelkę tłoka zepto, polerkę gdzie trzeba i odpowiednie smary. Zwiększysz energię i będziesz strzelał z tańszego śrutu.
-
mireek2
- Czytający

Tak, masz rację. Do tego też się przymierzam. Przeglądu zerowego jeszcze nie było w tej wiatrówce..Hordish pisze:Jeśli ma być do eksperymentów i puszkobicia to zostaw go w 4.5, a zajmij się poprawą systemu. Mam tu na myśli lepszą sprężynę z prowadnicą, uszczelkę tłoka zepto, polerkę gdzie trzeba i odpowiednie smary. Zwiększysz energię i będziesz strzelał z tańszego śrutu.
Znasz jakieś sprawdzone źródła, gdzie mógł bym nabyć sprężynę, prowadnicę, uszczelki ? Nie chcę nigdzie wysyłać karabinka - zrobię to we własnym zakresie.
- Spirit
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Wymieniałem lufę z kostką w hatsanie 135, nowa kostka była niedopasowana, trzeba było podpiłować ją bo lufa patrzyła w dół.
-
mireek2
- Czytający

Zmieniałeś na większy kaliber?Spirit pisze:Wymieniałem lufę z kostką w hatsanie 135, nowa kostka była niedopasowana, trzeba było podpiłować ją bo lufa patrzyła w dół.