Hatsan airtact zmiana lufy

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
Spirit
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Re: Hatsan airtact zmiana lufy

Post autor: Spirit »

mireek2 pisze:Zmieniałeś na większy kaliber?
Z 6,35 na 5,5
Awatar użytkownika
Hordish
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Laserowa dzida

Post autor: Hordish »

mireek2 pisze:Znasz jakieś sprawdzone źródła, gdzie mógł bym nabyć sprężynę, prowadnicę, uszczelki ?
Do H95 kupowałem w superwiatrowki.pl
Najlepiej rozbierz go żeby zmierzyć elementy które potrzebujesz.
Awatar użytkownika
SB7
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał: B3 5,5; CP1M 4,5; bajkal 4,5; copperhead 4,5

Post autor: SB7 »

Kup używanego takiego samego hatsana tylko 5,5, używany biedzie w cenie nowej lufy. Zrobisz zerowy i masz szczęście
Obrazek
mireek2
Czytający
Czytający
Arsenał: Hatsan Bullbos 5,5mm + WestHunter WHI 6-24x50SFIR FFP

Post autor: mireek2 »

SB7 pisze:Kup używanego takiego samego hatsana tylko 5,5, używany biedzie w cenie nowej lufy. Zrobisz zerowy i masz szczęście
Być może to jest jakiś pomysł. Nie znalazłem jednak nigdzie używki za 190zł :-)
mireek2
Czytający
Czytający

Spirit pisze:
mireek2 pisze:Zmieniałeś na większy kaliber?
Z 6,35 na 5,5
Zauważyłeś po wymianie jakieś zmiany w parametrach?
Awatar użytkownika
Spirit
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: Spirit »

mireek2 pisze:Zauważyłeś po wymianie jakieś zmiany w parametrach?
Nie wiem, Nie miałem ustawione maksymalnie a po zmianie lufy zmieniłem ciśnienie.
Bors
Hunter
Hunter
Arsenał: Siekiera po dziadku

Post autor: Bors »

mireek2 pisze:Nie znalazłem jednak nigdzie używki za 190zł
Ale za 220-250 to już widziałem. Może jednak opłaca dołożyć się trochę grosza? Bo poza lufą dostaniesz komplet części wszelakich. No zamiast żonglować lufami, możesz zrobić sobie dwa karabinki w dwóch kalibrach. Sama lufa w tej cenie? Słabo!
pneumatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: pneumatyk »

Bors pisze:
Ale za 220-250 to już widziałem. Może jednak opłaca dołożyć się trochę grosza? Bo poza lufą dostaniesz komplet części wszelakich. No zamiast żonglować lufami, możesz zrobić sobie dwa karabinki w dwóch kalibrach. Sama lufa w tej cenie? Słabo!
Też bym poszedł w tą stronę jezeli musi byc airtact to bym kupił drugą używkę tylko w 5,5. A jeszcze bardziej bym wolał kupic hatsana 70/80/90 STG 5,5mm. Owszem troche kasy wiecej 350-400 uzywany ale z perspektywy czasu najsensowniejsze wyjście przy taniej/ w miare dobrej spreżynówce w niskiej cenie
Bors
Hunter
Hunter
Arsenał: Siekiera po dziadku

Post autor: Bors »

Generalnie bardzo słabo wygląda pomysł ciągłego wymieniania lufy w tym sprzęcie zależnie od potrzeb. Tym bardziej, że w podobnym budżecie można mieć tę lufę w innym kalibrze, ale z całą resztą części niezbędnych do strzelania. Dla mnie wybór wydaje się więc oczywisty ;-)
mireek2
Czytający
Czytający

pneumatyk pisze:
Bors pisze:
Też bym poszedł w tą stronę jezeli musi byc airtact to bym kupił drugą używkę tylko w 5,5. A jeszcze bardziej bym wolał kupic hatsana 70/80/90 STG 5,5mm. Owszem troche kasy wiecej 350-400 uzywany ale z perspektywy czasu najsensowniejsze wyjście przy taniej/ w miare dobrej spreżynówce w niskiej cenie
Tak jak pisałem już wcześniej mam też Hatsana 95 STG SAS QT w kalibrze 5,5mm, więc airtact 4,5mm taki jak jest teraz jedna sztuka mi wystarczy. Nie zamierzam kupować kolejnego dla samego kalibru, w cenie wyższej niż cena lufy. Wymiana lufy w nim na 5,5mm tylko okazjonalnie i w celach rekreacyjno poznawczych :) głównie chodziło mi o to, czy taka operacja jest możliwa do przeprowadzenia bez ingerowania (przerabiania) w konstrukcje karabinka i jaki może być tego efekt końcowy pod względem parametrów.
Bardzo wszystkim dziękuję za okazane zainteresowanie tym tematem. Przyznam, że nie spodziewałem się takiego merytorycznego odzewu...

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tym razem korony lufy w tym airtakcie : jak się do niej dobrać ?. Cała lufa jest w plastiku...
Jeżeli powinienem założyć nowy temat w tej sprawie proszę o zwrócenie uwagi.
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Post autor: f@za »

mireek2 pisze:Nie zamierzam kupować kolejnego dla samego kalibru, w cenie wyższej niż cena lufy.
Nobla z ekonomii to Ty na pewno nie dostaniesz 8-). Nastawiłeś się na zakup lufy?, kup. Jak Ci mówią że powinna pasować, to pewnie będzie.
Ps.
Ani nie jesteś pierwszy, ani pewnie ostatni który pyta tylko po to żeby szukać potwierdzenia swojego wyboru. Jeśli dostaje odpowiedzi nie zgodne z tym co założył, i tak zrobi po swojemu... :-)--
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
Awatar użytkownika
Hordish
Sponsor forum
Sponsor forum

mireek2 pisze:Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tym razem korony lufy w tym airtakcie : jak się do niej dobrać ?. Cała lufa jest w plastiku...
Jak wybijesz kołki na końcu lufy to wyciągniesz środek tego jakby separatora. Niestety obudowa separatora, na której jest muszka jest zespolona z tym plastikiem na lufie. Musiałbyś ją odciąć, a potem jakoś przymocować lub zastąpić tłumikiem na robaczek. Ewentualnie możesz zastosować coś takiego --> https://allegro.pl/oferta/dociaznik-luf ... 0222775206 <-- miałem to założone na H95 zamiast tego brzydkiego fabrycznego plastiku, który ściąłem żeby zrobić koronę.
Zdjęcia pożyczone od kolegi który ma H65, ale to ta sama lufa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2022, 21:44 przez Hordish, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Leon83
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Epic Two .177 + Vortex Viper PSTII 2-10x32 mrad

Post autor: Leon83 »

mireek2 pisze: Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tym razem korony lufy w tym airtakcie : jak się do niej dobrać ?. Cała lufa jest w plastiku...
W jednorazówce chcesz koronę robić? Wtf?
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2022, 21:41 przez Leon83, łącznie zmieniany 1 raz.
mireek2
Czytający
Czytający

Leon83 pisze:
mireek2 pisze: Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tym razem korony lufy w tym airtakcie : jak się do niej dobrać ?. Cała lufa jest w plastiku...
W jednorazówce chcesz koronę robić? Wtf?
Tak. Chcę robić koronę w jednorazówce. Jak mam zepsuć lub się nauczyć to lepiej w jednorazówce.
Awatar użytkownika
Hordish
Sponsor forum
Sponsor forum

Ja koronę w H95 robiłem sam. Poniżej zdjęcie co zastałem po ściągnięciu plastiku z lufy i co udało się zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ