Z 6,35 na 5,5mireek2 pisze:Zmieniałeś na większy kaliber?
Hatsan airtact zmiana lufy
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- Spirit
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Re: Hatsan airtact zmiana lufy
- Hordish
- Sponsor forum

- Arsenał: Laserowa dzida
Do H95 kupowałem w superwiatrowki.plmireek2 pisze:Znasz jakieś sprawdzone źródła, gdzie mógł bym nabyć sprężynę, prowadnicę, uszczelki ?
Najlepiej rozbierz go żeby zmierzyć elementy które potrzebujesz.
- SB7
- Zainteresowany

- Arsenał: B3 5,5; CP1M 4,5; bajkal 4,5; copperhead 4,5
Kup używanego takiego samego hatsana tylko 5,5, używany biedzie w cenie nowej lufy. Zrobisz zerowy i masz szczęście
-
mireek2
- Czytający

- Arsenał: Hatsan Bullbos 5,5mm + WestHunter WHI 6-24x50SFIR FFP
Być może to jest jakiś pomysł. Nie znalazłem jednak nigdzie używki za 190złSB7 pisze:Kup używanego takiego samego hatsana tylko 5,5, używany biedzie w cenie nowej lufy. Zrobisz zerowy i masz szczęście
-
mireek2
- Czytający

Zauważyłeś po wymianie jakieś zmiany w parametrach?Spirit pisze:Z 6,35 na 5,5mireek2 pisze:Zmieniałeś na większy kaliber?
- Spirit
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Nie wiem, Nie miałem ustawione maksymalnie a po zmianie lufy zmieniłem ciśnienie.mireek2 pisze:Zauważyłeś po wymianie jakieś zmiany w parametrach?
-
Bors
- Hunter

- Arsenał: Siekiera po dziadku
Ale za 220-250 to już widziałem. Może jednak opłaca dołożyć się trochę grosza? Bo poza lufą dostaniesz komplet części wszelakich. No zamiast żonglować lufami, możesz zrobić sobie dwa karabinki w dwóch kalibrach. Sama lufa w tej cenie? Słabo!mireek2 pisze:Nie znalazłem jednak nigdzie używki za 190zł
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
Też bym poszedł w tą stronę jezeli musi byc airtact to bym kupił drugą używkę tylko w 5,5. A jeszcze bardziej bym wolał kupic hatsana 70/80/90 STG 5,5mm. Owszem troche kasy wiecej 350-400 uzywany ale z perspektywy czasu najsensowniejsze wyjście przy taniej/ w miare dobrej spreżynówce w niskiej cenieBors pisze:Ale za 220-250 to już widziałem. Może jednak opłaca dołożyć się trochę grosza? Bo poza lufą dostaniesz komplet części wszelakich. No zamiast żonglować lufami, możesz zrobić sobie dwa karabinki w dwóch kalibrach. Sama lufa w tej cenie? Słabo!mireek2 pisze:Nie znalazłem jednak nigdzie używki za 190zł
-
Bors
- Hunter

- Arsenał: Siekiera po dziadku
Generalnie bardzo słabo wygląda pomysł ciągłego wymieniania lufy w tym sprzęcie zależnie od potrzeb. Tym bardziej, że w podobnym budżecie można mieć tę lufę w innym kalibrze, ale z całą resztą części niezbędnych do strzelania. Dla mnie wybór wydaje się więc oczywisty 
-
mireek2
- Czytający

Tak jak pisałem już wcześniej mam też Hatsana 95 STG SAS QT w kalibrze 5,5mm, więc airtact 4,5mm taki jak jest teraz jedna sztuka mi wystarczy. Nie zamierzam kupować kolejnego dla samego kalibru, w cenie wyższej niż cena lufy. Wymiana lufy w nim na 5,5mm tylko okazjonalnie i w celach rekreacyjno poznawczych :) głównie chodziło mi o to, czy taka operacja jest możliwa do przeprowadzenia bez ingerowania (przerabiania) w konstrukcje karabinka i jaki może być tego efekt końcowy pod względem parametrów.pneumatyk pisze:Też bym poszedł w tą stronę jezeli musi byc airtact to bym kupił drugą używkę tylko w 5,5. A jeszcze bardziej bym wolał kupic hatsana 70/80/90 STG 5,5mm. Owszem troche kasy wiecej 350-400 uzywany ale z perspektywy czasu najsensowniejsze wyjście przy taniej/ w miare dobrej spreżynówce w niskiej cenieBors pisze:Ale za 220-250 to już widziałem. Może jednak opłaca dołożyć się trochę grosza? Bo poza lufą dostaniesz komplet części wszelakich. No zamiast żonglować lufami, możesz zrobić sobie dwa karabinki w dwóch kalibrach. Sama lufa w tej cenie? Słabo!mireek2 pisze:Nie znalazłem jednak nigdzie używki za 190zł
Bardzo wszystkim dziękuję za okazane zainteresowanie tym tematem. Przyznam, że nie spodziewałem się takiego merytorycznego odzewu...
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tym razem korony lufy w tym airtakcie : jak się do niej dobrać ?. Cała lufa jest w plastiku...
Jeżeli powinienem założyć nowy temat w tej sprawie proszę o zwrócenie uwagi.
- f@za
- Stary Pierdziel

- Arsenał: Scyzoryk
Nobla z ekonomii to Ty na pewno nie dostanieszmireek2 pisze:Nie zamierzam kupować kolejnego dla samego kalibru, w cenie wyższej niż cena lufy.
Ps.
Ani nie jesteś pierwszy, ani pewnie ostatni który pyta tylko po to żeby szukać potwierdzenia swojego wyboru. Jeśli dostaje odpowiedzi nie zgodne z tym co założył, i tak zrobi po swojemu...
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
- Hordish
- Sponsor forum

Jak wybijesz kołki na końcu lufy to wyciągniesz środek tego jakby separatora. Niestety obudowa separatora, na której jest muszka jest zespolona z tym plastikiem na lufie. Musiałbyś ją odciąć, a potem jakoś przymocować lub zastąpić tłumikiem na robaczek. Ewentualnie możesz zastosować coś takiego --> https://allegro.pl/oferta/dociaznik-luf ... 0222775206 <-- miałem to założone na H95 zamiast tego brzydkiego fabrycznego plastiku, który ściąłem żeby zrobić koronę.mireek2 pisze:Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tym razem korony lufy w tym airtakcie : jak się do niej dobrać ?. Cała lufa jest w plastiku...
Zdjęcia pożyczone od kolegi który ma H65, ale to ta sama lufa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2022, 21:44 przez Hordish, łącznie zmieniany 2 razy.
- Leon83
- Stary Pierdziel

- Arsenał: Epic Two .177 + Vortex Viper PSTII 2-10x32 mrad
W jednorazówce chcesz koronę robić? Wtf?mireek2 pisze: Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tym razem korony lufy w tym airtakcie : jak się do niej dobrać ?. Cała lufa jest w plastiku...
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2022, 21:41 przez Leon83, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mireek2
- Czytający

Tak. Chcę robić koronę w jednorazówce. Jak mam zepsuć lub się nauczyć to lepiej w jednorazówce.Leon83 pisze:W jednorazówce chcesz koronę robić? Wtf?mireek2 pisze: Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tym razem korony lufy w tym airtakcie : jak się do niej dobrać ?. Cała lufa jest w plastiku...
- Hordish
- Sponsor forum

Ja koronę w H95 robiłem sam. Poniżej zdjęcie co zastałem po ściągnięciu plastiku z lufy i co udało się zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.