TŁUMIK

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
PaulFinch
Świerzak
Świerzak
Arsenał: Artemis cp2, baikal 61, brocock contour s6 carbine, Artemis P15, hammerli ar20ft

TŁUMIK

Post autor: PaulFinch »

.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2022, 13:28 przez PaulFinch, łącznie zmieniany 1 raz.
Wild
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Re: TŁUMIK

Post autor: Neo »

PaulFinch pisze:Wspomniane tłumiki są w całości z 3d a co za tym idzie nie mają wypełnienia, które byłoby w stanie "wybrać" wysokie tony.
KolegoPaulFinch,coś Ci się mówiąc delikatnie popier.... Ludzkie ucho najefektywniej odbi a odra od 1000 do 3000/3500 Hz nie wysokie dźwięki które zaczynają się powyżej 10000Hz. Jest jeszcze jedna sprawa ,buczki mgłowe działają na około 300Hz bo niskie niosą się najdalej i są najbardzięj zauważalne przez nas.
Reasumując powinno się zmierzyć widmo jakie generuje dany karabin przy przy danych nastawach I POD NIE PROJEKTOWAĆ TŁUMIK jeżeli to ma być indywidualna sprawa,przy tzw. omnibususie trzeba projekt uśrednić,lecz na pewno nie pod wysokie tony które człek słyszy najgorzej.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
PaulFinch
Świerzak
Świerzak
Arsenał: Artemis cp2, baikal 61, brocock contour s6 carbine, Artemis P15, hammerli ar20ft

O elegancko widzę wychodzicie do czegoś co może się przysłużyć szerszemu gronu.
Język widzę też mało wybredny.
O tłumikach masz pewnie mgliste pojęcie no ale co ja tam wiem
Wild
Awatar użytkownika
sp5it
Hunter
Hunter
Arsenał: Korkowiec z odpustu

Post autor: sp5it »

Wrzucę dziś na drukarkę. Dzięki.
Awatar użytkownika
PaulFinch
Świerzak
Świerzak

sp5it pisze:Wrzucę dziś na drukarkę. Dzięki.
Pozwoliłem sobie skasować pliki z thingverse.
Jak widać powyżej członkowie forum i to z historią nie umieją wypowiedzieć się z kulturą słowa.
Z góry zakładają że wiedza coś nie wiedząc z kim rozmawiają i jakie doświadczenie rozmówca posiada
Wild
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Post autor: f@za »

BlinkEye pisze:Przyzwyczaj sie, tak jest w internecie. Jak nie masz konta YT z pierdyliardem subow to jestes nikim.
Tu ja się nie zgodzę, to nie kwestia yudupów i subów, to kwestia indywidualności tego forum. Z dziobków sobie nie pijemy, po pupach się nie całujemy, bułki przez bibułkę nie wpier... przepraszam, nie jemy, a z pewnością nie wszyscy. W znakomitej większości są tu dorośli mężczyźni, czasem używający twardych słów, wyrażamy swoje zdanie w sposób bezpośredni, bez owijania w bawełnę. Jeśli zahartowanego w bojach "Eksperta od balistyki, wieloletniego snajpera bojowego, czlonka elitarnych sil specjalnych" rażą słowa na ch, k i p, to może powinien pomyśleć o forum pensjonarek? PaulFinch zamiast napisać wprost "walnij się chłopie w łeb, nie pitol głupot, bo jest tak i tak, a nie tak jak ty piepszysz" walnął focha Obrazek i skasował to co mogło wielu zainteresować. Neo powinieneś mieć teraz wyrzuty że zjebałeś fajny temat...
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
Awatar użytkownika
PaulFinch
Świerzak
Świerzak

Nie muszę forum pensjonarek odwiedzać.
Jeśli lubicie wyrażać się w sposób bezpośredni to niech neo nie pierdoli farmazonów o dB i częstotliwościach tylko ruszy dupę na angielskie fora na mewe to go może olśni.
Wild
szabla

Post autor: szabla »

Neo ma nick.
I nie obrażać się jak przedszkolaki ;-)
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

Podtrzymuję to co napisałem,nie masz zielonego pojęcia o akustyce,a zęby to żeś może i zjadł,ale na pewno nie masz pojęcia o fizjologi ucha.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
szabla

Qrwa :lol: :-)--
Awatar użytkownika
PaulFinch
Świerzak
Świerzak

Myśl sobie co chcesz. Tłumik z druku 3d daje podzwiek. Filc jest po to by zbić wysokie czy wyższe tony, by rozproszyć falę. Fizjologii ucha nie znam ale jak ty jesteś głuchy to już nie mój klopot.
Wild
szabla

W niedziele kolega w WSST Strzelec testował drukowane Tlumiki od Dębowego. 3 czy 4 sztuki. O dziwo taki mały cienki świetnie wyciszał Steyera
Awatar użytkownika
PaulFinch
Świerzak
Świerzak

szabla pisze:W niedziele kolega w WSST Strzelec testował drukowane Tlumiki od Dębowego. 3 czy 4 sztuki. O dziwo taki mały cienki świetnie wyciszał Steyera
I bardzo dobrze. Ja dałem STL za friko. Może to kogoś gryzie.
Zamiast docenić dostałem zjeby hehehe.
Ps nie o dębowego mi chodziło.
Wild
Awatar użytkownika
śwagier
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał:

Post autor: śwagier »

Propozycja: Jest chetny do testowania ? jest, a pewnie byliby i inni ,bo "drukarzy" jest tu kilku.
Wrzuc raz jeszcze ten .stl i niezalezni testerzy na pewno uczciwie wydadzą opinie o Twoim projekcie.

P.S Darmowych .stl jest w necie mnostwo,więc nie tylko Ty nie każesz sobie płacić, za wszystko co opracowaleś, czy zrobileś
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
Awatar użytkownika
zbi_air
VIP
VIP
Arsenał: N₂+O₂+Ar

Post autor: zbi_air »

BlinkEye pisze:Bo Steyer to mial 100 kucy. W limicie to i bez tlumika jest cicho. Szabel, mysl troche.
Znam Szablę i on myśli …
A w limicie bez tłumika nie jest cicho. Chyba, że też nie myślę albo przez ostatnie 25 lat z pcp miałem omamy słuchowe
ODPOWIEDZ