[Zoraki Ultra] Nowa, dłuższa lufa 4,5mm.

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: .
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

[Zoraki Ultra] Nowa, dłuższa lufa 4,5mm.

Post autor: Kacper_Potocki »

Mam znajomego, który ma znajomego, który jest rusznikarzem. Swego czasu przerobił lufę z jakiegoś karabinka do Zorakiego (chyba ze Slavii). Zoraki Ultra oryginalnie ma lufę o długości około 25cm, a ta zrobiona przez znajomego mojego znajomego ma 32cm. Nigdy nie zakładałem nowej lufy, więc trochę się boję czy czegoś nie spapram. Podobno prędkość wylotowa wzrośnie, co już w weekend sprawdzę. Jeśli będzie pozytywnie będę mógł lufę kupić.

Aby mieć porównanie postrzelałem dziś Zorakim z oryginalna lufą na chrono, potem założyłem lunetę, aby sprawdzić skupienie, bo nowa lufa oprócz tego, że ma dawać moc, to musi być też celna.

I wyszło tak na śrucie JSB Match Light 0,475g 4,52mm:

1 natłoczenie powietrza: średnia 126 m/s (różnice między poszczególnymi prędkościami to tylko 2 m/s, więc powtarzalnie).
2 natłoczenia powietrza: średnia 170 m/s (różnice między poszczególnymi prędkościami to tylko 3 m/s, więc powtarzalnie).
3 natłoczenia powietrza: średnia 199 m/s (różnice między poszczególnymi prędkościami to 5 m/s, chyba dobrze).
4 natłoczenia powietrza: średnia 217 m/s (różnice między poszczególnymi prędkościami to 10 m/s).

Nowa lufa dziwnie będzie wyglądać, mocno będzie wystawać. Jak ją założę, to podzielę się wrażeniami, sprawdzę na chrono wyniki, czy jest poprawa i może postrzelam z maksymalnej odległości jaką mam na hali, czyli 39m.
Ostatnio zmieniony 03 lutego 2023, 21:50 przez Kacper_Potocki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pablo224
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Edgun Leshiy I
FX Dreamline Classic
Reximex Meta
Beeman 2027 custom
Hatsan Velox

Weihrauch 80 SL K
Weihrauch 97 KT
Weihrauch Hw30s
Weihrauch Hw30s custom

Re: [Zoraki Ultra] Nowa, dłuższa lufa 4,5mm.

Post autor: Pablo224 »

https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/in ... c=156658.0

Jak jeszcze miałem zorka tez chodziło mi to po głowie , ale jak podliczyłem co i jak ..kupiłem pp700..
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Lufa bardzo tania jak dla mnie (175zł), tylko nie wiem czy podołam samemu ją zmienić. Nigdy tego nie robiłem, ale poszukam jakiś instrukcji w necie. Jest jeszcze kwestia wyczyszczenia, bo przyzwyczaiłem się do luf w których nie ma nic, tylko błyszczący metal. Ta ma dużo brudu, zapewne ołów. Jeszcze tego nie wiem, ale będę musiał czyścić i sprawdzić czy się da to w ogóle wyczyścić, czy to już coś, co zniszczyło tę lufę. Może zrobię fotkę co ona ma w środku. Leżało to coś około 10 lat w szafie :)
Awatar użytkownika
Pablo224
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Edgun Leshiy I
FX Dreamline Classic
Reximex Meta
Beeman 2027 custom
Hatsan Velox

Weihrauch 80 SL K
Weihrauch 97 KT
Weihrauch Hw30s
Weihrauch Hw30s custom

Post autor: Pablo224 »

Ale gotowa pod zorakiego? Jak dobrze pamiętam tam trzeba było poddtoczyc deko ? Jak prosta to i tak obróbkę trzeba ogarnąć
https://www.youtube.com/watch?v=LmYDDn3NmOo
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Ten rusznikarz zrobił gotową do zorakiego dla kolegi. Kolega zamontował, postrzelał, potem rozłożył zorakiego na elementy (10 lat temu) i już nie złożył. Lufę dał mi teraz na testy i jak wyjdzie ok, to mogę ją kupić.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

W tej chwili siedzę w pracy i zapoznaję się z Zorakim i lunetą z 25m. Uczę się tego pistoletu i o ile rekojeść bardzo pomagała przy strzelaniu z otwartych z ręki, tak w przypadku celowania z podpory jest problemem. Testuję jeszcze na starej, oryginalnej lufie, bo muszę dobrać śrut, a potem zrobić jakieś skupienia w serii powiedzmy 6 strzelań po 10 śrutów. Trochę roboty, trochę zabawy i zobaczymy czy ta nowa, dłuższa lufa jest coś warta. Będę wklejał tutaj wyniki na poszczególnych etapach. W tej chwili muszę dobrać do tej lufy najlepszy śrut z tych jakie posiadam: JSB Exact RS 4,52mm ; JSB Exact 4,53mm ; JSB Exact Heavy 4,52mm.
Awatar użytkownika
sandacz
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: sandacz »

Na pewno któryś będzie dobry a jak nie to nie szukaj bo nie znajdziesz.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Spędziłem kilka godzin z Zorakim i ogólnie jestem przybity, bo nic mi z niego nie lata. Każdy śrut sieje - niektórymi bardzo, innymi mniej, ale niczego nie można dobrać.

I teraz jest kilka możliwości i będę musiał dojść do tego metodami prób i błędów co jest powodem.

1. Mam tylko wysoki montaż, a szyna nie jest metalowa. Zastanawiam się czy ramie siły jest na tyle długie, aby mogło zmieniać linię celowania. Niski montaż już do mnie jedzie, więc będę go testował.

2. Lunety, które montowałem nie pasują mi, albo nie nauczyłem się jeszcze przez nie strzelać. Próbowałem BSA Edge 2-7x32 i Leupold VX3 2,5-8x32.

3. Lufa jest do kitu i trzeba by zrobić jej koronę lub całkiem wymienić.

4. Może to wina spustu? Wydaje się lekki, delikatny, nawet lżejszy niż w HW40. Jest jedna znacząca różnica - przypadku HW jest wyczuwalny delikatny klik na końcu, a tutaj spust pokonuje długą drogę (o wiele dłuższa niż w HW) bez żadnego oporu i strzał często zaskakuje.

No nic, zabrałem się za odkręcanie tej lufy, zmienię na nową i sprawdzę. Ale męczy mnie, że nie mogłem sobie poradzić z tym pistoletem. Przecież 25m to nie jest taka wielka odległość. Jeszcze gdyby czasem się trafiał jakiś odskok, to zwalałbym na swoje umiejętności, ale tutaj siał równo we wszystkie strony i nie dało się zaobserwować konkretnych grup. W akcie desperacji szukałem co miałem i strzelałem też Matchami i QYS ;)
Awatar użytkownika
sp5it
Hunter
Hunter
Arsenał: Korkowiec z odpustu

Post autor: sp5it »

Miałem Zoraka 4.5 ultra. Fabryka, bez odczyniania voodoo.
Pukaliśmy z tego do tarczy z kolimatora. Dało się kilka razy pod rząd środek trafić z 10m.
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

To że trafiła do szafy,może być jej kiepska celność.Czyli zrobić port,koronę,a potem ewentualnie z powrotem do szafy.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Albo jestem tak beznadziejny, albo trafiłem wyjątkowo kiepską lufę :) Chrono pokazuje, że prędkości trzyma raz za razem. Śrut ważyłem i wybierałem bez wad. Więc albo ja, albo lufa, albo optyka/montaż.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Neo pisze:To że trafiła do szafy,może być jej kiepska celność.Czyli zrobić port,koronę,a potem ewentualnie z powrotem do szafy.
Tej z szafy jeszcze nie założyłem. Wpierw chciałem zrobić skupienie oryginalną, fabryczną, aby móc porównać. Kupiłem używanego Zorakiego, co ma przestrzelane 500 śrutów i testuję. Tę z szafy założę jutro... i albo zostawię, albo oddam. Mnie dręczy i męczy ta oryginalna.
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

Na ilu pompkach strzelasz?
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Testuję lufę na dwóch pompkach.
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

Czyli optymalnie dla tego pistola.
Gdybyś miał standardową krótką lufę wynik mógłby się poprawić, im dłuższa lufa tym trudniej celnie strzelać z tego pistola. Dla próby dociąż koniec lufy.
ODPOWIEDZ