Magazynek M22/M11 i podobnych

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
AirKJ
Czytający
Czytający
Arsenał:

Magazynek M22/M11 i podobnych

Post autor: AirKJ »

Cześć,

Po ostatnim wspólnym strzelaniu na strzelnicy wzięło mnie na dokupienie dodatkowych magazynków do mojego M22. Patrząc jednak na ceny i dostępność oryginalnych zabrałem się za projekt i wydrukowanie własnego.
Poniżej zdjęcie pierwszego prototypu. Pasuje do karabinka, dobrze trzyma się w gnieździe ładowania. Jest jednak pewien problem, z którym obecnie się zmagam. Chodzi o dobór odpowiedniej sprężyny. Wprawdzie wstępnie udało mi się umówić w tym tygodniu poniedziałek z właścicielem jednej firmy z mojej okolicy, która specjalizuje się w wykonaniu sprężyn na zamówienie, ale może ktoś z Was już kombinował z tym sprężynami i mógłbyś coś podpowiedzieć. Bez sprężyny z magazynku nici, tym bardziej że, marzy mi się ich komplet na jedno strzelanie :-).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
sandacz
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Re: Magazynek M22/M11 i podobnych

Post autor: sandacz »

Sprężyna powinna być możliwie najdłuższa. Zapewnia to w miarę stałe napięcie bębenka niezależnie od ilości znajdujących się w magazynku śrutów. Oryginalne zwykle są zbyt krótkie i za mocno napięte co skutkuje deformacją sukienek pierwszych śrutów.
mpkmpk
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: tak

Post autor: mpkmpk »

No to powodzenia. Jak potrzebowałem podobnych do małoseryjnej produkcji, to mnie fachura wycenił na 50zł netto za sztukę ;)

Nawijam wkrętarką, na wolnych obrotach, na metalowym wałku, na który mam zakładane drukowane gwinty z dobranym skokiem (do prowadzenia drutu) i średnicą.
Po nawinięciu taka sprężyna ci się rozpręży, pewnie koło 40-50% średnicy, dobranie zatem kąta nawijania i średnicy wałka będzie cię zapewne kosztować kilka podejść.
AirKJ
Czytający
Czytający
Arsenał:

mpkmpk pisze:No to powodzenia. Jak potrzebowałem podobnych do małoseryjnej produkcji, to mnie fachura wycenił na 50zł netto za sztukę ;)

Nawijam wkrętarką, na wolnych obrotach, na metalowym wałku, na który mam zakładane drukowane gwinty z dobranym skokiem (do prowadzenia drutu) i średnicą.
Po nawinięciu taka sprężyna ci się rozpręży, pewnie koło 40-50% średnicy, dobranie zatem kąta nawijania i średnicy wałka będzie cię zapewne kosztować kilka podejść.
Dzięki za odpowiedź, a co to za drut (dentystyczny)?
Awatar użytkownika
śwagier
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał:

Post autor: śwagier »

raczej fortepianowy/gitarowy... jak mysle
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
mpkmpk
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter

sprężynowy, 0.6mm, ocynk
Awatar użytkownika
warchlaq przebiegly
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Jager SP .25 lufa AlfaPrecision, Theoben RAPID MKII .22 lufa AlfaPrecision, Daystate MK3 .22 lufa BSA, PP750 .22 lufa LW, Tikka T3 Varmint 223REM, CZ550 FS 308WIN
Kontakt:

Post autor: warchlaq przebiegly »

Ładny wydruk czym drukowane?
Jager SP .25 Alfa Precision barrel , Daystate MK3 .22 BSA barrel, Theoben RAPID MK II .22 Alfa Precision barrel, Tikka T3 Varmint 223REM, CZ550 FS 308Win
<*(--)*>____q
Obrazek
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

Życie, to jedyna droga ku śmierci.
AirKJ
Czytający
Czytający
Arsenał:

warchlaq przebiegly pisze:Ładny wydruk czym drukowane?
Dzięki, żywica techniczna (mieszanka).

Neo napisał(a):
Od 0,2 do 1,2 mm https://allegro.pl/oferta/drut-sprezyno ... 3442211014

Dzięki @Neo:-). Zawsze to jakaś alternatywa, gdyby się nie udało z tą firmą.
N. Możesz swoje posty edytować przez 24H,po prawej u gory postu masz przycisk ,,Edytuj".
Awatar użytkownika
perszing1800
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: perszing1800 »

Jak według Ciebie (o ile masz porównanie) jeśli chodzi o wytrzymałość takiego wydruku z żywicy vs klasycznego z filamentu.Wiadomo ze żywica jeśli chodzi o detale jest lepsza.
AirKJ
Czytający
Czytający
Arsenał:

Obecna mieszanka na pewno jest słabsza od PC, ale powinna nie odbiegać wytrzymałością mechaniczną od PETG. Nowa, zaś dodatkowo wytrzymać wyższą temperaturę od wspomnianego PETG (jeszcze nią nie drukowałem). Planuję dodatkowe testy, ale wpierw chciałbym skończyć przeróbki poczciwego FDM'u. Do tego temat sprężyn i wspomnianej nowej mieszanki.

Co do sprężyn, dali się przekonać i zgodzili się zrobić kilka testowych. W tygodniu kolejne spotkanie, tym razem z ich "Majstrem".
Najwyraźniej w akcie dobrej woli i chęci współpracy (tak sobie to tłumaczę :-P) dostałem dwa małe zwoje drutu sprężynowego. Czyżbym miał nabierać wprawy przed tym spotkaniem:-P?
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

Ciekawe na ile wycenią pojedynczą sztukę. Ale wiem że po kilku próbach będziesz w stanie zrobić takie sprężynki sam, szybciej i taniej.
mpkmpk pisze:Nawijam wkrętarką, na wolnych obrotach, na metalowym wałku, na który mam zakładane drukowane gwinty z dobranym skokiem
Robiłem dokładnie tak samo. Wkrętarka, wiertło 4-5mm, początek drutu wkładałem w szczelinę w futerku wkrętarki. Potem wolne obroty i kontrolowanie napięcia drutu ściskając w palcach. Jak się układa drut jeden zwój obok drugiego to nawet drukowany gwint niepotrzebny.

Tu jedna z moich pierwszych która działa w magazynku choć jest wykonana niechlujnie:
1679422680475.jpg
A tu "oryginalna" w magazynku carm
1679422680490.jpg

Do samodzielnego nawijania można wykorzystać też takie projekty jak ten: https://www.thingiverse.com/thing:4868315
Tylko trzeba dobrać średnicę wiertła tak aby po rozprężeniu sprężynka miała pożądaną średnicę.
Drut kupowałem ten: https://allegro.pl/oferta/drut-sprezyno ... 3444698602
Ten w magazynku carm jest grubszy, 0,35 albo nawet 0,4mm
Obrazek
mpkmpk
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter

Jak na debiut to całkiem spoko wyszło;)
A w szukaniu sobie ułatwiaczy zapędziłem się do tego
https://www.youtube.com/watch?v=eihgmoybQ6E
ale może i działa na miedzianym, ale ze sprężynowym drutem sobie kompletnie nie radziło :(
AirKJ
Czytający
Czytający
Arsenał:

Dzięki, sprężynki wyszły Ci spoko. Zmotywowałeś mnie by spróbować samodzielnie je zrobić:-). W weekend planuję powalczyć z nimi, tyle że ja mam grubszy drut, coś ok 0.5 i 0.7mm.
Równolegle zobaczymy jak kosztowo wyjdzie z tej firmy.
ODPOWIEDZ