Cyfrowa poziomica na karabinek
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: :
Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
--------------------------
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Howa 1500 .308 win - Lokalizacja: San Escobar
Cyfrowa poziomica na karabinek
Hejka,
już dawno po głowie chodziło mi zrobienie poziomicy cyfrowej na karabinek.
Co strzelam to widzę na tarczy że na +100m to jest kluczowe do ciasnych grup.
Bąbelek mam na lupce i szynie ale pilnowanie tego to udręka dla oczu.
Tak więc pozbierałem zabawki kupiłem troszkę szpeju i kończę składanie takiego zestawu.
Co to będzie oferować : ]
zasilanie li-poli na około 6-8h pracy
wyświetlacz amoled
żyroskop 9osi
MCU
Programuję to aby pokazywało odchył w osi lewo prawo w stopniach oraz ma walić po oczach kolorkami - zielone jest równo, pomarańcz ucieka powyżej 0,5st i czerwono powyżej 2st. Do tego aktualna temperatura i wilgotność.
Całość ma mieć wymiar około 50mm x 35mm x 30mm i być przypinane na szynę karabinka.
Ładowanie z usb typ C.
Obudowa na razie druk 3d ale myślę że docelowo aluminium.
Czy byli by chętni na taki sprzęt ??
Jaka cena była by adekwatna dla takiej zabawki :>
Pozdro Kamil
już dawno po głowie chodziło mi zrobienie poziomicy cyfrowej na karabinek.
Co strzelam to widzę na tarczy że na +100m to jest kluczowe do ciasnych grup.
Bąbelek mam na lupce i szynie ale pilnowanie tego to udręka dla oczu.
Tak więc pozbierałem zabawki kupiłem troszkę szpeju i kończę składanie takiego zestawu.
Co to będzie oferować : ]
zasilanie li-poli na około 6-8h pracy
wyświetlacz amoled
żyroskop 9osi
MCU
Programuję to aby pokazywało odchył w osi lewo prawo w stopniach oraz ma walić po oczach kolorkami - zielone jest równo, pomarańcz ucieka powyżej 0,5st i czerwono powyżej 2st. Do tego aktualna temperatura i wilgotność.
Całość ma mieć wymiar około 50mm x 35mm x 30mm i być przypinane na szynę karabinka.
Ładowanie z usb typ C.
Obudowa na razie druk 3d ale myślę że docelowo aluminium.
Czy byli by chętni na taki sprzęt ??
Jaka cena była by adekwatna dla takiej zabawki :>
Pozdro Kamil
- Ecess
- Sponsor forum

- Arsenał: Kilka dmuchawek, a ostatnio bloczek
Re: Cyfrowa poziomica na karabinek
MDT robi coś takiego jak na zdjęciu. Praktykujący w PRS to polecają właśnie z tych powodów, o których piszesz. Ale to, co planujesz zrobić, ma mieć większą funkcjonalność. Tylko nie wiem, czy np. wilgotność i temperatura musi tam być, bo to mierzą też wiatromierze. I nie są to parametry związane z położeniem karabinka, ani szybkozmienne.

- Kivlow
- Zasłużony Hunter

Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Temperatura i wilgotność to gratis bo i tak mam to na płytce więc można odczytać - żeby prądu nie żarło raz na 5min i gotowe.
Ten MTD jest na żyro 3 osie i ma dokładność niską. Długo szukałem takiego układu co ma błąd poniżej 0,5st. i nie gubi kalibracji.
Standardowe mają pow. 2st. oczywiście kalibracja pomaga ale się potrafią szybko rozjechać - widać to w tanich dronach że co start trzeba robić kalibrację.
No i cena będzie raczej niższa
Ten MTD jest na żyro 3 osie i ma dokładność niską. Długo szukałem takiego układu co ma błąd poniżej 0,5st. i nie gubi kalibracji.
Standardowe mają pow. 2st. oczywiście kalibracja pomaga ale się potrafią szybko rozjechać - widać to w tanich dronach że co start trzeba robić kalibrację.
No i cena będzie raczej niższa
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
hehe no taki jest plan rozwojowy skoro i tak będzie oled z dotykiem :> ale powoli :>
- waaj
- Sponsor forum

- Arsenał: wciąż szukam...
- Ecess
- Sponsor forum

- Arsenał: Kilka dmuchawek, a ostatnio bloczek
Max błąd 0,5 stopnia to rzeczywiście bardzo dokładnie, tylko czy aż tyle trzeba? Jeśli chcesz sygnalizować kolorem odchyłki +-0,5 st (uwzględniając tolerancję będzie to +- 1 st), to np. w PRS może być dyskoteka. A może da się zrobić ten zakres programowalny przez użytkownika?
Ten MDT ma tę zaletę, że kolorem sygnalizuje też w którą stronę nastąpiło odchylenie. Nawet peryferyjnie rozpoznasz kolor, jeśli są tylko trzy. Twój pomysł to sygnalizowanie kolorem wielkości odchyłki. A może wielkość sygnalizować częstością migania?
Tak, czy inaczej chętnie bym potestował.
Ten MDT ma tę zaletę, że kolorem sygnalizuje też w którą stronę nastąpiło odchylenie. Nawet peryferyjnie rozpoznasz kolor, jeśli są tylko trzy. Twój pomysł to sygnalizowanie kolorem wielkości odchyłki. A może wielkość sygnalizować częstością migania?
Tak, czy inaczej chętnie bym potestował.
-
MXF
- Hunter

- Arsenał: Żądło
Ja również kiedyś miałem zamiar kupić poziomicę cyfrową z dźwiękiem żeby cichym piszczkiem sygnalizowała, że jestem odchylony o 1 stopień od pionu.Kivlow pisze:hehe no taki jest plan rozwojowy skoro i tak będzie oled z dotykiem :> ale powoli :>
Ta z libelką jest do dupy. Najlepsza byłaby taka umieszczona wewnątrz lunety i żeby odchylenie od pionu było sygnalizowane zapaleniem się diody LED. Ale to już producent lunety musiałby to zrobić. Tak żeby obserwując cel nie odrywać wzroku a wiedzieć czy jest dobrze.
Można by też zrobić tak że dwie słabo świecące malutkie diody LED, jedna zielona a druga czerwona umieszczone przez soczewką obiektywu, a może za soczewką okularu ?
W przypadku pochylenia karabinka jedna z dwóch diodek zapalałaby się, co dawałoby niewielką poświatę wewnątrz lunety a nie utrudniałoby celowania. Dopiero idealne ustawienie karabinka nie powodowałoby świecenia żadnej diody. Światło musiałoby być słabe, tak żeby nie powodować olśnienia a co za tym spadku czułości wzroku. Ewentualnie to samo tylko zamiast diod dźwięk ale wysyłany po BT lub kabelku do małej słuchaweczki do ucha. Na próbę można kupić elektroniczną poziomice z sygnalizacją dźwiękową i przetestować. Coś tam jest nawet na alledrogo oraz na Ali.
Ostatnio zmieniony 24 sierpnia 2024, 13:21 przez MXF, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę TYLKO o merytoryczne wypowiedzi, bez osobistych wycieczek!!! Jeżeli mój post Ci nie odpowiada to zignoruj go, nie czytaj, masz do tego prawo! Zamiast robić śmietnik na forum, poszukaj innych ciekawszych postów, niekoniecznie mojego autorstwa.
-
stach
- Hunter

- Arsenał:
a takie coś nie sprawdzi się,chyba że chodzi o dźwięk i kolor wyświetlania to tego nie ma.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
MXF
- Hunter

Dźwięk, czy kolor wyświetlania nie mają znaczenia. Dźwięk jest po to, żeby nie odrywać głowy od okularu celownika. Podświetlenie w określonych kolorach miałoby zadanie podobne do dźwięku, tyle że z informacją na którą stronę jest przechylenie, ale możliwość obserwacji w okolicy siatki celownika to świetne rozwiązanie, choć nie idealne, ponieważ wymaga chwilowego skoncentrowania wzroku na wskaźniku poziomu a nie na celu. Jednak dźwięk wydaje mi się lepszym rozwiązaniem, ponieważ gdy skupiamy wzrok na na celu i określonym punkcie siatki celowniczej, to przenoszenie na chwilę naszej koncentracji w inny punkt tej siatki, może nam zaburzyć koncentrację wzroku na celu. O ile strzelając do papieru ma to mniejsze znaczenie, to przy celu żywym, zwłaszcza który może powoli przemieszczać się, wolałbym dźwięk. Jednak dźwięk może usłyszeć ktoś niepowołany, więc może lepsze będzie zaświecenie się jakiejś diodki LED, tak żeby dało lekką poświatę w okolicach okularu. A może wykorzystać do tego podświetlenie krzyża, które zapalałoby się, gdy jest źle wypoziomowane lub ewentualnie na odwrót, gdy jest dobrze wypoziomowane to powinno zapalić się ? Można dać przełącznik "revers" który umożliwi wybór, czy zapalenie się podświetlenia siatki celowniczej ma oznaczać dobre wypoziomowanie czy złe wypoziomowanie. No i właśnie wpadł mi pomysł do głowy jak to zrealizować praktycznie, rozwiązanie okazuje się prostsze od kłębka drutustach pisze: a takie coś nie sprawdzi się,chyba że chodzi o dźwięk i kolor wyświetlania to tego nie ma.
Proszę TYLKO o merytoryczne wypowiedzi, bez osobistych wycieczek!!! Jeżeli mój post Ci nie odpowiada to zignoruj go, nie czytaj, masz do tego prawo! Zamiast robić śmietnik na forum, poszukaj innych ciekawszych postów, niekoniecznie mojego autorstwa.
- zbi_air
- VIP

- Arsenał: N₂+O₂+Ar
Jak bedzie zrobione to ja sie piszę
Montaz na szynie czy na tubusie ? To drugie chyba bardziej uniwersalne byłoby
Montaz na szynie czy na tubusie ? To drugie chyba bardziej uniwersalne byłoby
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Na moje szyna bo ona jest z lufą a lupkę można spierdolić podczas montażu i na start mieć uchyb w bok :)
p.s. dlaczego warto wskoczyć na palną :]
Ja jestem na pierwszym po prawej .223 win
p.s. dlaczego warto wskoczyć na palną :]
Ja jestem na pierwszym po prawej .223 win
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 24 sierpnia 2024, 19:10 przez Kivlow, łącznie zmieniany 1 raz.
- śwagier
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Z cholerną ciekawością czekam na pierwszy egzemplarz 
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-
MXF
- Hunter

Wydaje mi się, że jest to słuszna koncepcja.Kivlow pisze:Na moje szyna bo ona jest z lufą a lupkę można spierdolić podczas montażu i na start mieć uchyb w bok :)
- lupus1
- Hunter

- Arsenał:
W Zulusie macie to czego tutaj chcielibyście. Jest żyroskop, dalmierz, balistyka, rejestracja. Wsio czego trzeba