Butla z Aliexpres do Kral Jumbo
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Butla z Aliexpres do Kral Jumbo
Mam pewien pomysł związany z przeróbką Kral Jumbo. Wymyśliłem, że dobrze by było zaopatrzyć go w regulator ale do tych z Artarosa po 550-700 zł jakoś nie nie ciągnie. Obecnie na Ali są bardzo fajne butelki o średnicy takiej samej jak ta oryginalna w Jambo. Tu pojawia się moje pytanie: czy ma ktoś wiedzę, czy taką bulę można podpiąć do Kral Jumbo zamiast oryginalnej. Idealnie by było gdyby była jakaś przejściówka by można było przykręcić butlę z regiem. Ma ktoś wiedzę a jeszcze lepiej doświadczenie w tym temacie?
- śwagier
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Re: Butla z Aliexpres do Kral Jumbo
Jesli znasz Antka, to pisz/dzwoń do Niego. Zrobił mi zewnętrzny reg do Nemesis i spisuje się bez zarzutu
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-Marie von Ebner-Eschenbach-
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Myślałem o prostszym rozwiązaniu. Coś takiego jak na zdjęciu załatwiłoby temat tylko nie mam jak sprawdzić jaki króciec jest na zetce do przykręcenia oryginalnej butli ale raczej gwint to nie M18x1,5. Wylot rega idzie na G1/2-14
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- f@za
- Stary Pierdziel

- Arsenał: Scyzoryk
Pisz do @Edek, coś takiego ostatnio modził.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
- wentyl1969
- Początkujący Hunter

- Arsenał: Procę też mam
Właśnie zrobiłem taką przejściówkę..:) dobry pomysł.
Od strony zetki m18x1.5
Z regulatora należy usunąć pin zaworu ze sprężynką i działa.
Od strony zetki m18x1.5
Z regulatora należy usunąć pin zaworu ze sprężynką i działa.
-
mcgregor
- Zainteresowany

- Arsenał: Fifka i papier
Butla z ali pasuje bez problemu na króciec krala , od strony zetki ma gwint 16x1, strona butli 18x1,5 ... nie dobierzesz nic gotowego żeby to wkręcić bezpośrednio w zetke , jak chcesz zostawić oryginalny króciec to przejście z Twojego załącznika będzie pasować tylko będziesz miał mało powietrza za regiem, przerabiałem temat w swoim więc wiem jak to wygląda, pierwsze podejście poniżej, przejcie z ali dorobione pod gwint zetki , pojemmność ok 17 cm3 ,foto poniżej to drugie podejście i inny reg plus nowa komora o poj. 20 cm3 zależało moi głównie na estetyce, odsunięcie butli od zetki to 6cm .
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Po konsultacji z Edkiem ustaliłem, że króciec od zetki ma gwint M18x1,5 więc mufę z Ali wkręcę bez problemu. Na drugi koniec mufy pójdzie butla z regiem. Komorę strzałową będzie stanowiła mufa z zetką. Nie wiem co @mcgregor rozumie przez "będziesz miał mało powietrza za regiem". Nie planuję robić demona mocy więc przy 130 barach powinna wystarczyć.? Może ktoś się jeszcze wypowie w tym temacie.
-
mcgregor
- Zainteresowany

Z samej mufki nie uzyskasz pojemnej komory strzałowej , na ali mufki były z pinem do otwierania "pinu' w zaworze (regu) i bez niego czyli przelotowe , weź pod uwagę że ta przelotowa będzie miała ciut więcej objętości .... teraz oblicz pojemność samego rega o ile jest co tam liczyć + mufke + objętość króćca + zawór strzałowy i to będzie Twoja komora strzałowa i nie wyjdzie dużo cm3 , może wystarczyć jak nie zamierzasz iść w szmoc , weź też pod uwage że butla pojedzie sporo do przodu i będzie pchało lufę w dół.sandacz pisze: Komorę strzałową będzie stanowiła mufa z zetką. Nie wiem co @mcgregor rozumie przez "będziesz miał mało powietrza za regiem"
Kiedyś liczyłem pojemność samego zaworu strzałowego razem z otworem przelotowym zetki i o ile dobrze pamiętam wyszło coś około 6 cm3 lub coś ponad , nie pamiętam dokładnie a notatek nie robiłem ,pomiar dokonany poprzez napełnienie strzykawką z olejem silikonowym.
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Jak tak czytam to przyznam, że już trochę się wyleczyłem z zakładania rega. Karabinek ma strzelać ale i wyglądać. Jak dołożę reg to butla pójdzie do przodu i będzie leciał na ryj. Nie wspomnę już o tym, że wskazane by jakoś zamaskować to niedopasowanie do osady. Można dosztukować z rury PCV ale czy to będzie profeska? Można z drewna kołnierze dorobić ale to już więcej "zabawy". Teraz sobie myślę by na Ali kupić za dwie stówki pólitrową flaszkę z półokrągłym dnem. Wiatrówka zyska na wyglądzie a duży kartusz poprawi charakterystykę strzału. Mufa już zamówiona więc testy z rogiem będą ale jak mała komora strzałowa bardzo ograniczy energię to Jumbo dostanie większą i ładniejszą flaszkę i na tym koniec. https://pl.aliexpress.com/item/10050071 ... pt=glo2pol
Nie chcę takiej na 300BAR choć są nawet tańsze ale jak nie ma rega to dymanie butli do 300Bar by później dawać do zbijaka sprężynę od koparki i łamać iglice to nie jest dobry pomysł.
Nie chcę takiej na 300BAR choć są nawet tańsze ale jak nie ma rega to dymanie butli do 300Bar by później dawać do zbijaka sprężynę od koparki i łamać iglice to nie jest dobry pomysł.
-
mcgregor
- Zainteresowany

No niestety taki urok butelkowca w drewnie.
W swoim kralu zminimalizowałem przesunięcie ile się dało choć można więcej robiąc krótszą komorę ale kosztem utraty pojemności , całość poszła w przód o 5cm czyli o długość komory , doliczyć trzeba różnice w długości butli (4cm), regulator mierzy tyle samo co kralowski łącznik butli z zetką więc ten nie wnośi nic w temacie wydłużenia.
Co do wagi całości przeróbki to jest zbliżona do oryginału i nie odczuwam walenia na lufe , sam metalowy kruciec krala waży 11dkg (nie użyty), komora strzałowa dorobiona z nierdzewki , różnica w wadze kruciec - komora 5dkg, dochodzi jeszcze różnica w wadze butli carbon vs aluminium , waga samego rega a ten lekki nie jest bo zrobiony z nierdzewki.
Z przeróbki jestem zadowolony choć nie obyło się bez kombinacji np. wyprowadzenie nypla w bok do nabijania luftu lub skręceniem całości i wyrównania manometrów względem osady .W każdej chwili możliwy jest powrót do oryginalnego wyglądu bo żaden element karabinka nie został zmieniony.
W swoim kralu zminimalizowałem przesunięcie ile się dało choć można więcej robiąc krótszą komorę ale kosztem utraty pojemności , całość poszła w przód o 5cm czyli o długość komory , doliczyć trzeba różnice w długości butli (4cm), regulator mierzy tyle samo co kralowski łącznik butli z zetką więc ten nie wnośi nic w temacie wydłużenia.
Co do wagi całości przeróbki to jest zbliżona do oryginału i nie odczuwam walenia na lufe , sam metalowy kruciec krala waży 11dkg (nie użyty), komora strzałowa dorobiona z nierdzewki , różnica w wadze kruciec - komora 5dkg, dochodzi jeszcze różnica w wadze butli carbon vs aluminium , waga samego rega a ten lekki nie jest bo zrobiony z nierdzewki.
Z przeróbki jestem zadowolony choć nie obyło się bez kombinacji np. wyprowadzenie nypla w bok do nabijania luftu lub skręceniem całości i wyrównania manometrów względem osady .W każdej chwili możliwy jest powrót do oryginalnego wyglądu bo żaden element karabinka nie został zmieniony.
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Mcgregor dobra robota. Bez zrobienia maskownicy na przedłóżce nie wygląda jednak profesjonalnie.
By nie zalkładać nowego tematu napisz coś jeszcze na temat płaszcza do lufy. Czy pełni teraz rolę tłumika? Ile Jumbo jest teraz dłuższy?
Może ktoś inny zechce wypowiedzieć się na temat tłumika płaszczowego. Zapraszam do pisania. Fotki mile widziane.
By nie zalkładać nowego tematu napisz coś jeszcze na temat płaszcza do lufy. Czy pełni teraz rolę tłumika? Ile Jumbo jest teraz dłuższy?
Może ktoś inny zechce wypowiedzieć się na temat tłumika płaszczowego. Zapraszam do pisania. Fotki mile widziane.
-
mcgregor
- Zainteresowany

Płaszcz lufy to fabryczna rurka tylko okliełejona naklejką imitująca carbon i nie pełni roli wyciszającej , długość bez zmian chociaż 11-to centymetrowy tłumik długosci dodaje , nad płaszczowym już myślałem ale to gra nie warta świeczki, może całość wyszła by krótsza o połowe długosci tłumika a efekt tłumienia jest niewiadomą , oczywiście można więcej skracając lufę przy okazji pozbyć się czoka .
Konstrukcje płaszczowych można znaleźć w necie ale jaki tam wsadzić żeby zrobiło robotę nie mam pojęcia , forumowych speców trzaby dopytywać .
Konstrukcje płaszczowych można znaleźć w necie ale jaki tam wsadzić żeby zrobiło robotę nie mam pojęcia , forumowych speców trzaby dopytywać .
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Rozmawiałem z @Edek. Ma płaszczowy zrobiony z karbonowej rurki. Mówił, że teraz jest cicho ale nie spytałem ile się lufa wydłużyła.
-
mcgregor
- Zainteresowany

@Edek to chyba ma inny model z tego co kojarzę (nemesis) , system taki sam, jak się nie mylę to dorabiał lufy (i nie tylko) , gdzieś na forum w temacie krala czytałem albo na beżu nie pamiętam.... konstrukcji i wymiarów Jego tłumika jestem ciekaw może odmałpuje
.
- Urko
- Sponsor forum

- Arsenał: ABC
Ktoś, coś... Nemesis?