Regulator RTI Propeth performance, prośba o pomoc

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
PiotrekCh
Czytający
Czytający
Arsenał:

Regulator RTI Propeth performance, prośba o pomoc

Post autor: PiotrekCh »

Koledzy mam ostatnio problem z regulatorem, a mianowicie przy spadku ciśnienia w kartuszu ciśnienie na regulatorze rośnie. W praktyce wygląda to tak: przy ciśnieniu 300bar regulator wskazuje ok 135bar Vo 289m/s, gdy ciśnienie w kartuszu spada prędkość Vo oraz ciśnienie na regulatorze rośnie do ok 150bar sukcesywnie też rośnie Vo do ok 296m/s. Czy ktoś wie co jest przyczyną?
Awatar użytkownika
UNIMOG
Hunter
Hunter
Arsenał: Młotek , przecinak i dwa śrubokręty...

Re: Regulator RTI Propeth performance, prośba o pomoc

Post autor: UNIMOG »

Reklamacja i nowy regulator na chwilę pomogą. Wszystkie rti z tym regiem mają ten sam problem. Ja postanowiłem dołożyć jeszcze jeden regulator. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Zresztą "mora" też już ma 2 regulatory bo było podobnie.
Awatar użytkownika
Mada
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.

Post autor: Mada »

Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
PiotrekCh
Czytający
Czytający
Arsenał:

Mada pisze:https://www.airgunnation.com/threads/has-anyone-found-a-real-fix-for-the-prophet-external-regulator-creep-problems.1305736/
Kilka podpowiedzi.
Przejrzałem wszystkie wpisy z tego forum i jeden zaciekawił mnie bardzo mocno:
The later regulators have more sensitive, accurate gauges apparently. RTI's words not mine.
The internals are also different, subtle but different.
Latest version is working good since a upgrade, except in cold temperatures. It's more erratic than my wife.
Wychodzi na to, że te regulatory mogą mieć problem w działaniu przy niskich temperaturach... No cóż problem pojawił się dopiero ostatnio, przy temperaturach oscylujących w okolicach 2oC... Zobaczymy jak będzie wiosną, albo na sucho wystrzelam całą butle w domu i zobaczę czy problem się powtórzy. Jeżeli tak, to wykonam zalecenie kolegi UNIMOG i wyślę regulator na gwarancję.
Dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

PiotrekCh pisze:przy ciśnieniu 300bar regulator wskazuje ok 135bar Vo 289m/s, gdy ciśnienie w kartuszu spada prędkość Vo oraz ciśnienie na regulatorze rośnie do ok 150bar sukcesywnie też rośnie Vo do ok 296m/s. Czy ktoś wie co jest przyczyną?
Czy to pojawiło się od razu po wyjściu na powietrze, czy po dłuższym czasie?
Karabin nie ostygnie z temperatury pokojowej do 2 C, mimo że przy strzale się oziębia, chociażby z termodynamiki przy rozprężaniu, ale masa karabinka robi swoje.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
PiotrekCh
Czytający
Czytający
Arsenał:

Neo pisze:
PiotrekCh pisze:przy ciśnieniu 300bar regulator wskazuje ok 135bar Vo 289m/s, gdy ciśnienie w kartuszu spada prędkość Vo oraz ciśnienie na regulatorze rośnie do ok 150bar sukcesywnie też rośnie Vo do ok 296m/s. Czy ktoś wie co jest przyczyną?
Czy to pojawiło się od razu po wyjściu na powietrze, czy po dłuższym czasie?
Karabin nie ostygnie z temperatury pokojowej do 2 C, mimo że przy strzale się oziębia, chociażby z termodynamiki przy rozprężaniu, ale masa karabinka robi swoje.
Na początku łączyłem fakt zmiany nastawy rega ze względu na ubytek ciśnienia w kartuszu- podczas strzelania, które trwa zazwyczaj 40'. Wzrost ciśnienia na regulatorze następuje płynnie także może mieć to związek z temperaturą albo ubytkiem ciśnienia w kartuszu.
Teraz mogę sprawdzić jeszcze wpływ temperatury. Wystawie karabin na zimno na 40 minut bez strzelania i sprawdzę czy zmieni się ciśnienie na regulatorze. Później wystrzelam na sucho trochę powietrza w temperaturze pokojowej i sprawdzę czy ubytek ciśnienia w butli ma jakiś wpływ na ciśnienie na regulatorze.
Wtedy będę miał pełen obraz w czym tkwi problem i co jest powodem, że ciśnienie na regulatorze ulega zmianom w tak krótkim czasie. Bo na przykład po kilkunastu godzinach jest wzrost ciśnienia w plenum o kilka barów, ale to jest chyba powszechny problem w pcp, dwa pierwsze strzały zazwyczaj wychodzą kilka m/s szybsze.
Ostatnio zmieniony 16 stycznia 2025, 21:23 przez PiotrekCh, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
UNIMOG
Hunter
Hunter

Ja właśnie dzisiaj dostałem części. Poskręcałem p-3 jak narazie jest perfekt. Pierwszego rega ustawiłem na 210bar a drugi na 150. W butli 310bar i nic się nie dzieje.
Ten oryginalny regulator niestety jest jaki jest.
Tak samo po 30 minutach ciśnienie wzrosło o 10 bar kiedy w butli miałem 300. Jak zeszło do 220 to nie było tego zjawiska. Dlatego dołożyłem tem regulator.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PiotrekCh
Czytający
Czytający
Arsenał:

Dzisiaj zrobiłem eksperyment, wyniosłem karabinek na zewnątrz, temperatura ok 5oC.
Po 30 minutach ze 135 zrobiło się 140 po godzinie ciśnienie w plenum wzrosło do 145. Przy niższych temperaturach w okolicy zera albo na minusie ciśnienie w plenum pewnie wzrosłoby bardziej. Wychodzi na to, że winowajcą wahania ciśnienia na regulatorze jest niska temperatura :/
Biorąc to na chłopski rozum to stalowe talerzyki w regulatorze stają się mniej elastyczne i widocznie popuszczają więcej powietrza, ale czy taki problem jest powszechny czy tylko regulatory RTI tak mają?
Awatar użytkownika
UNIMOG
Hunter
Hunter

U mnie od 2 dni po dołożeniu regulatora w butli 300Bar a na drugim regu 140. Ani drgnie.teraz jest ok.
Awatar użytkownika
Mada
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.

Post autor: Mada »

Ludzie, przecież pisze jak wół na forum do którego umieściłem link - wymienić uszczelnienie rega na PEEK albo Poliamid PA66, od biedy PA6 z MoS2. Pływanie rega miałem w PP750, po wymianie na PA6 MoS2 trzymał nastawy bez względu na ciśnienie w zbiorniku.
Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
Awatar użytkownika
rokasa58
Hunter
Hunter
Arsenał: LG300

Post autor: rokasa58 »

Gość z tego kanału,już dawno to robi a dodatkowo wprasowuje to w zbijak,bo jest ciszej.
https://youtu.be/wb_6eHZU7oY?si=8rqxsB1HXF67Zp6V&t=75
Dawid Bt65
Czytający
Czytający
Arsenał:

Post autor: Dawid Bt65 »

Z regulatorami polecam pisać do Rti
Ja dostałem nowy :)
Stary puszczał
ODPOWIEDZ