Problemy z CP1
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
ess
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Problemy z CP1
Po zwiększeniu ciśnienia jest jeszcze gorzej. P.Marek każe odesłać.
W takim razie musze cp1 uszczelnić... Neo albo śwagier macie może sposób na wykręcenie tej małej śrubki pod popychaczem, która trzyma zawór z przebijakiem kapsuł? Śrubka już obrobiona niby wybijałem imbus mocno siedział grzałem trochę ale trzyma mocno. A gdzieś ucieka co2
W takim razie musze cp1 uszczelnić... Neo albo śwagier macie może sposób na wykręcenie tej małej śrubki pod popychaczem, która trzyma zawór z przebijakiem kapsuł? Śrubka już obrobiona niby wybijałem imbus mocno siedział grzałem trochę ale trzyma mocno. A gdzieś ucieka co2
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Re: Reximex RPA
Podgrzej bo one czasem są klejone. Wbij nie imbus a torx i dasz radę.
Ta śrubka trzymająca blok ma niewiele wspólnego z uciekaniem powietrza.
Jak oringi uszkodzone na transferze to mogą być przedmuchy podczas strzału ale za uciekające co2 odpowiada zwór strzałowy.
Ta śrubka trzymająca blok ma niewiele wspólnego z uciekaniem powietrza.
Jak oringi uszkodzone na transferze to mogą być przedmuchy podczas strzału ale za uciekające co2 odpowiada zwór strzałowy.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Jak odkręcisz korek, zaświeć latarką do środka, byś miał pojęcie, co trzeba dokręcić.
Jest nakrętka trzymająca uszczelkę bombiczki, często sama się poluźnia, i dokręcenie pomaga.
Jak to nie pomoże to działać, tak jak pisał @sandacz.
Jest nakrętka trzymająca uszczelkę bombiczki, często sama się poluźnia, i dokręcenie pomaga.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
-
ess
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Widze niby co trzeba zrobić tylko nie do końca widze jakie narzędzie zrobić. Czy przebijak wystaje ponad nacięcie? Trzeba jakiś np. śrubokręt naciąć?, tak do qb78 robilem tylko tam naciecie bylo szersze.Neo pisze:Jak odkręcisz korek, zaświeć latarką do środka, byś miał pojęcie, co trzeba dokręcić.
- Neo
- Stary Pierdziel

Nie pamiętam czy wystaje ponad nakrętkę, potrzeba szerokiego zwykłego wkrętaka, długiego, ja naciąłem.
Niestety w obu kapsuły są.
Niestety w obu kapsuły są.
-
ess
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Nie wiele udało się dociągnąć. Włożyłem kapsułę i po nocy chciałem sprawdzić prędkość śrutu,no i się zesrało -lufe zatkało. To chyba nie obejdzie się bez wyjęcia zaworu strzałowego..?
https://youtu.be/_vMhLs2p4eQ?si=R6eJ2Wwo4JuniIrf
Fajnie pokazane w przekrojach.
https://youtu.be/_vMhLs2p4eQ?si=R6eJ2Wwo4JuniIrf
Fajnie pokazane w przekrojach.
- Neo
- Stary Pierdziel

To masz robotę niestety. Zaopatrz się od razu w zapasową uszczelkę kapsuły.
-
ess
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Oringów troche mam, byle tą śrubkę pod popychaczem odkręcić. A później dobrze by było ją czymś zastąpić.
Teraz dopiero widze o jaką uszczelkę kapsuły chodzi a takiej nie mam. I już wiem dlaczego sandacz mówił że śruba pod popychaczem ma niewiele wspólnego...ja myślałem że ona jest wkręcona w zawór strzałowy. Jej nie trzeba ruszać. Trzeba ją wykręcić jak jest potrzeba wyjący zbijak, wtedy blok do zdjęcia.
Czy widoczna w lewym dolnym rogu zdjęcia, iglica uszczelnia się poliamidem czy mosiądzem?
Teraz dopiero widze o jaką uszczelkę kapsuły chodzi a takiej nie mam. I już wiem dlaczego sandacz mówił że śruba pod popychaczem ma niewiele wspólnego...ja myślałem że ona jest wkręcona w zawór strzałowy. Jej nie trzeba ruszać. Trzeba ją wykręcić jak jest potrzeba wyjący zbijak, wtedy blok do zdjęcia.
Czy widoczna w lewym dolnym rogu zdjęcia, iglica uszczelnia się poliamidem czy mosiądzem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Neo
- Stary Pierdziel

- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Potwierdzam to co powiedział Neo. Grzybek iglicy uszczelnia się poliamidem /tym białym :)/ Śrubkę odkręcisz, wcześniej mocno podgrzej bo są wklejane, wbijając w gniazdo imbusa mały torx. W ostateczności rozwiercisz i przegwintujesz. Rozwiązanie sprawdzone. Działa. Uszczelkę kapsuły możesz zrobić na dwa sposoby. Możesz wyciąć nawet z zakrętki od butelki pet lub nadrobić ścinek z takiego zakrętki i podgrzać aż się roztopią. Przyciskasz przedziurawioną kapsułą i uszczelka gotowa. Jak zrobisz nową kapsułą to jak poli...coś tam zastygnie to uszczelka będzie ale za wysoka i nie będzie dziurawić kapsuł. Obydwa sposoby sprawdzone. Działają. Drugim sposobne naprawiałem uszczelki iglicy w crosmanie 2240 i QB78ess pisze:Oringów troche mam, byle tą śrubkę pod popychaczem odkręcić. A później dobrze by było ją czymś zastąpić.
-
ess
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Dzięki za podpowiedzi, poliamid lekko przeczyscilem wkręcając do wkrętarki (miał malutkie czarne cząsteczki powbijane). Nie próbowałem narazie wykręcić obrobionej śruby, udało się złożyć od strony kapsuły. Uszczelkę kapsuły wycinałem z gumy troche za gruba i śrubokrętem trzeba wkręcać korek. Ale nawet przebiło kapsułę. Zobaczymy jak sie uszczelniło.
Straty to kołdra przestrzelona bo zapomniałem że w lufie było 3śruty
Straty to kołdra przestrzelona bo zapomniałem że w lufie było 3śruty
- Neo
- Stary Pierdziel

Pamiętaj o kropelce silikonu, lub nawet brunoxa na kapsułę.
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Re: Problemy z CP1
Guma nie jest dobrą uszczelka do co2 bo puchnie. Nawet jak teraz przebiłeś kapsułę to po wyjęciu i włożeniu nowej może być problem. Pomyśl o zmianie na coś takiego jak w butelkach z napojami. Te nie puchną.ess pisze:Uszczelkę kapsuły wycinałem z gumy troche za gruba i śrubokrętem trzeba wkręcać korek.
- Mada
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.
- Urko
- Sponsor forum

- Arsenał: ABC
Re: Problemy z CP1
Co prawda w innej wiatrówce i to pcp, ale uszczelki zaworu strzałowego robiłem z poliamidu. Próbowałem też z teflonu, ale to się nie sprawdziło, bo teflon "za dobrze uszczelniał"...