Skoro prędkość jest powtarzalna, postrzelaj ze stabilnej pozycji, żeby wyeliminować swoje błędy, jeśli będzie dalej siewnik, to tak jak Neo radzi zrobić od nowa (samemu albo dać komuś) koronę i port.Kacper_Potocki pisze:Tej z szafy jeszcze nie założyłem. Wpierw chciałem zrobić skupienie oryginalną, fabryczną, aby móc porównać. Kupiłem używanego Zorakiego, co ma przestrzelane 500 śrutów i testuję. Tę z szafy założę jutro... i albo zostawię, albo oddam. Mnie dręczy i męczy ta oryginalna.Neo pisze:To że trafiła do szafy,może być jej kiepska celność.Czyli zrobić port,koronę,a potem ewentualnie z powrotem do szafy.
[Zoraki Ultra] Nowa, dłuższa lufa 4,5mm.
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
a.marucha
- Świerzak

- Arsenał:
Re: [Zoraki Ultra] Nowa, dłuższa lufa 4,5mm.
- Kacper_Potocki
- Sponsor forum

- Arsenał: .
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50 - Lokalizacja: Kęty
Ok, muszę przyznać, że zużyłem dużo czasu i pracy i niestety efektu brak. Dorabiana lufa 32cm okazała się niecelna przy wszystkich śrutach z jakich chciałem strzelać z dłuższych dystansów. Jedyny śrut jaki okazał się w tej lufie celny to JSB Match Light 0,500g 4,52mm. No ale tym śrutem nie będę strzelał z dalszych odległości, bo on bardzo wytraca prędkość i jest podatny na wiatr.
Miałem nadzieję na super celną lufę, a wyszedł klops. No ale mam zdobyte doświadczenie, bo grzebałem trochę w Zorakim, troszkę go poznałem. Wracam do oryginalnej lufy, tylko trzeba zrobić port ładowania i koronę. Jeśli po tych zabiegach oryginalna lufa nie zacznie celnie strzelać, to trzeba będzie poszukać nowej. Nie jest możliwe, aby HW40 z lufą 17cm strzelał w punkt, kiedy Zoraki z oryginalną lufą 26cm sieje po tarczy.
Ps. Znacie może kogoś kto by się za godnym wynagrodzeniem zajął moim Zorakim? Wiem, że Serwis Wiatrowy by go porządnie zrobił, ale u nich czas oczekiwania to miesiąc, albo i dłużej. Wszyscy, których znalazłem przeszukując google "robią" tylko "w sprężynach". A ja oprócz poprawienia lufy chciałem wymianę oringów i przesmarowanie mechanizmów.
Miałem nadzieję na super celną lufę, a wyszedł klops. No ale mam zdobyte doświadczenie, bo grzebałem trochę w Zorakim, troszkę go poznałem. Wracam do oryginalnej lufy, tylko trzeba zrobić port ładowania i koronę. Jeśli po tych zabiegach oryginalna lufa nie zacznie celnie strzelać, to trzeba będzie poszukać nowej. Nie jest możliwe, aby HW40 z lufą 17cm strzelał w punkt, kiedy Zoraki z oryginalną lufą 26cm sieje po tarczy.
Ps. Znacie może kogoś kto by się za godnym wynagrodzeniem zajął moim Zorakim? Wiem, że Serwis Wiatrowy by go porządnie zrobił, ale u nich czas oczekiwania to miesiąc, albo i dłużej. Wszyscy, których znalazłem przeszukując google "robią" tylko "w sprężynach". A ja oprócz poprawienia lufy chciałem wymianę oringów i przesmarowanie mechanizmów.
- Pablo224
- Sponsor forum

- Arsenał: Edgun Leshiy I
FX Dreamline Classic
Reximex Meta
Beeman 2027 custom
Hatsan Velox
Weihrauch 80 SL K
Weihrauch 97 KT
Weihrauch Hw30s
Weihrauch Hw30s custom
- sp5it
- Hunter

- Arsenał: Korkowiec z odpustu
Sprzedaj to zanim umoczysz kasę której nigdy nie odzyskasz i kup lepsze strzeladło.Kacper_Potocki pisze:Ps. Znacie może kogoś kto by się za godnym wynagrodzeniem zajął moim Zorakim?
- Kacper_Potocki
- Sponsor forum

Diana 75
Weihrauch HW40
Już pisze. Nie robiłem zdjęć, ale napiszę jak jest.Pablo224 pisze:Kurcze ale o jakich dłuższych dystansach mówimy?
1) Używany HW40 na oryginalnej, nie ruszanej lufie, nie poprawianej (17cm lufa), śrutem JSB Exact Heavy 4,52 (najlepiej na niej lata) skupienie z 25m za każdym razem mieści się w monecie 50 gr. Często robiłem skupienia mieszczące się w monecie 1 gr.
2) Używany Zoraki Ultra na oryginalnej, nie ruszanej lufie, nie poprawianej (26cm lufa) najlepsze skupienie miał na JSB Exact 4,53mm i było pole odrobinę większe niż moneta 5zł z 25m. Jeśli próbowałem inne śruty, to skupienie było znacznie słabsze, a najsłabiej wypadł śrut QYS.
3) Ten sam Zoraki z lufą 32cm, robioną przez rusznikarza najlepsze skupienie miał na JSB Match Light 0,500g 4,52mm, a skupienie to mieściło się w monecie 5zł z 25m. Wszystkie inne, które testowałem skupienie miały w polu o średnicy około 5cm, a QYS w polu o średnicy 8cm.
Nie będę go sprzedawał, bo to fajny pistolet jest, tylko muszę poszukać lepszej lufy, albo tę "zrobić". Zresztą gdybym go sprzedał, to bym kogoś na minę wsadził, a nie chcę :) Ta lufa nadaje się tylko do strzelania z 15m do puszek, a Zoraki ma potencjał na coś więcej.
- Kacper_Potocki
- Sponsor forum

Diana 75
Weihrauch HW40
Nie chce kogoś pakować na minę. Jak napiszę w ogłoszeniu, że lufa sieje, to nikt nie kupi (sam bym nie kupił) :)sp5it pisze:Sprzedaj to zanim umoczysz kasę której nigdy nie odzyskasz i kup lepsze strzeladło.
- stres
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: HW30
Sądzisz że ktoś będzie strzelał na 25m z podparciaKacper_Potocki pisze:Nie chce kogoś pakować na minę. Jak napiszę w ogłoszeniu, że lufa sieje, to nikt nie kupi (sam bym nie kupił) :)sp5it pisze:Sprzedaj to zanim umoczysz kasę której nigdy nie odzyskasz i kup lepsze strzeladło.
- Kacper_Potocki
- Sponsor forum

Diana 75
Weihrauch HW40
Z 10m strzela ładnie :)
- sp5it
- Hunter

- Arsenał: Korkowiec z odpustu
Works as intended.
Kup sobie pukawkę, która strzela dobrze na interesujący cię dystans :)
Kup sobie pukawkę, która strzela dobrze na interesujący cię dystans :)
- Kacper_Potocki
- Sponsor forum

Diana 75
Weihrauch HW40
Kolejna to będzie HW30.
- Pablo224
- Sponsor forum

- Arsenał: Edgun Leshiy I
FX Dreamline Classic
Reximex Meta
Beeman 2027 custom
Hatsan Velox
Weihrauch 80 SL K
Weihrauch 97 KT
Weihrauch Hw30s
Weihrauch Hw30s custom
Bardzo fajny wybór ! Daje radochę kruszyna ,przy okazji pół rodzinki da rade postrzelać celnie , mocno bym pomyślał nad tym z beżu po HoganieKacper_Potocki pisze:Kolejna to będzie HW30.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Bym się zastanowił nad 50tką.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- Kacper_Potocki
- Sponsor forum

Diana 75
Weihrauch HW40
Na kolejne przyjdzie czas. Wpierw ogarnę lovy21 i zoraki, jak wszystko będzie działać jak powinno to zabiorę się za karabinki. Chcę zacząć spokojnie, czyli HW30 + Artemis na co2. Co będzie dalej to zobaczymy, ale boję się, że za 2 lata będę musiał budować kolejny magazyn w pracy, bo miejsca nie będzie.
- Kacper_Potocki
- Sponsor forum

Diana 75
Weihrauch HW40
Po kolejnych dwóch godzinach chyba się dogadałem z tym Zorakim. Tę dorabianą, długą lufę wymontowałem i odesłałem. Napisałem właścicielowi z jakimi śrutami się ewentualnie dogaduje.
Zamontowałem lufę oryginalną i coś zauważyłem. Oring doszczelniający lufę był poszarpany. Stwierdziłem, że to zrobiły sukienki śrutów. Przypomniałem sobie, że ta lufa nie ma zrobionego portu ładowania i niektóre śruty wchodzą bardzo ciężko, a sukienki potrafią wystawiać. No to zmieniłem ten oring i zacząłem wkładać śruty do lufy. Okazało się, że Exacty 4,50 i Match Light 4,49 wchodzą ślicznie i nie wystają. Wziąłem lunetę i strzeliłem 10 śrutów z 25m w punkt. Dziewięć zmieściło się w 1 groszu, jeden to odskok - śrutem match! Wcale się nie przykładałem do tego strzelania. Potem postrzelałem z Exactów 4,52 i 4,53 i siewnik. Nie rozumiem dlaczego, ale nie jest to ważne. Ten pistolet zostawiam jako tarczowy i posłuży z otwartych.
Nigdy się nie spotkałem z czymś takim, że Match Light 4,49 wali z 25m w punkt, a Exact 4,52 i 4,53 sieje :) Szkoda, że nie zrobiłem fotki, bo byście nie uwierzyli, ale jeszcze będzie okazja, to wkleję.
Zamontowałem lufę oryginalną i coś zauważyłem. Oring doszczelniający lufę był poszarpany. Stwierdziłem, że to zrobiły sukienki śrutów. Przypomniałem sobie, że ta lufa nie ma zrobionego portu ładowania i niektóre śruty wchodzą bardzo ciężko, a sukienki potrafią wystawiać. No to zmieniłem ten oring i zacząłem wkładać śruty do lufy. Okazało się, że Exacty 4,50 i Match Light 4,49 wchodzą ślicznie i nie wystają. Wziąłem lunetę i strzeliłem 10 śrutów z 25m w punkt. Dziewięć zmieściło się w 1 groszu, jeden to odskok - śrutem match! Wcale się nie przykładałem do tego strzelania. Potem postrzelałem z Exactów 4,52 i 4,53 i siewnik. Nie rozumiem dlaczego, ale nie jest to ważne. Ten pistolet zostawiam jako tarczowy i posłuży z otwartych.
Nigdy się nie spotkałem z czymś takim, że Match Light 4,49 wali z 25m w punkt, a Exact 4,52 i 4,53 sieje :) Szkoda, że nie zrobiłem fotki, bo byście nie uwierzyli, ale jeszcze będzie okazja, to wkleję.
- śwagier
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Pomijając kwestie techniczne i mowiąc najprościej: kazda lufa 'lubi' swój śrut i tego się trzymajmyKacper_Potocki pisze:Nie rozumiem dlaczego, ale nie jest to ważne.
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-Marie von Ebner-Eschenbach-