Budujemy sobie strzelnicę 50m

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Re: Budujemy sobie strzelnicę 50m

Post autor: Neo »

@https://airgun-hunting.pl/memberlist.php?mode=viewprofile&u=8928, a :mrgreen: spierdalaj
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: .
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Post autor: Kacper_Potocki »

Jeszczy było pytanie o oświetlenie. Tak, będzie zrobione. W przyszłym tygodniu będziemy kopać rów i ciągnąć kable w ziemi, potem skrzynka rozdzielcza i czujka ruchu oraz kamery. W przyszłym roku będziemy instalować lampy na całej strzelnicy. Lamp mamy około setki, ale w tym roku nie wyrobimy się.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Jeszcze cztery dni pracy i będzie gotowe :) Dziś pociąłem i powiesiłem 70% wykładzin. W piątek je skończę. Kolejny dzień zostanie na rozwalenie grudek ziemi, rozgrabienie i posianie trawy. Trzeci dzień na przykręcenie stalowych linek do śrutochwytu i powieszenie klipów. Ostatni dzień na skręcenie sześciu drewnianych podstawek pod tarcze na 25m.

Jak to zrobię można otwierać. Potem zostaną prace wykończeniowe, ale to można robić w wolnym czasie, jak już strzelnica będzie funkcjonować.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Garść informacji:

Dwa segmenty są obite wykładzinami dywanowymi. Strzelałem do tego i wystarczająco wytłumiają brzdęk. Podzieliłem każdy segment na trzy równe części i mamy sześć stanowisk tarczowych. Każde stanowisko ma trzy poziome linki, na których może powiesić na klipach po dwie tarcze A3, czyli każdy strzelec może powiesić maksymalnie sześć tarcz A3 na jeden raz. Jutro to skończę, mam obiecany przez Bartka z Beskid Target agregat malarski i wszystko pomalujemy na jednolity kolor. Są też zamówione tabliczki z numerami w drukarni, więc będzie to ładnie wyglądać.

Były obawy czy to dobrze zakotwione jest, więc na tych pięciu poprzecznych, wkopanych drzwiach zrobimy kotwy metr w ziemię i przyspawamy do tych drzwi. Rozmawiałem z prezesem, przedstawiałem komentarze z tego forum, zgodził się z nimi.

Jutro zrobię podobnie kolejne dwa segmenty i zabiorę się za skręcanie przenośnych, lekkich stojaków na tarcze, które będzie można przenosić na dowolne odległości. Mam już materiały, muszę to pociąć i skręcić.

Na sam koniec rozgrabienie ziemi i posianie trawy, ale to robota mało przyjemna, więc ją zostawiam sobie na wtorek i środę. Czyli w środę kończymy, a w piątek otwarcie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Post autor: f@za »

Oj bedziecie musieli dobry odkurzacz przemysłowy kupić żeby zbierać śmieci z tych wykładzin ;-) :-D. Całkiem inaczej jak jest wykładzina pilśniowa, (taki mocno sprasowany filc), nie smieci tak jak taka z pętelkami. No i cały czas módlmy się i pijmy za to, żeby nie powiało wiecej niz 50km/h w niewłaściwym kierunku, żeby ten żagiel nie odfrunął :-)--
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Wszystko się okaże :) Wiosną zdam sprawę z tego jak przetrwało (czy w ogóle?) zimę.
Awatar użytkownika
Urko
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: ABC

Post autor: Urko »

Moim zdaniem, taka wykładzina może się świetnie sprawdzić w całości do wyłapywania niecelnych strzałów, ale pod tarczami, musisz chyba sobie zrobić jakieś ramki na małe przycięte kawałki na wymiar tarczy. Tak, by nie wymieniać całego dywanu, gdy ktoś wystrzela w jednym miejscu otwór na wylot o średnicy 5cm... ;-)
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel

Strzelałem kiedyś do dywanu, wiem że to nie jest dobry materiał na kulochwyt. Kacper też strzelał i ponoć jest OK, pewnie zalezy od ilości oddanych strzałów i energii. Ja puściłem kilkadziesiąt śrucin max 40Jednostek, no może 45, na powierzcni 0,5 m2 nie zostało nic. Kacper pewnie wiecej nie wyciśnie, ale za to ostrzał będzie gęściejszy. Kupcie se odkurzacz :mrgreen:.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

:) Urko ma rację, to dobrze będzie wyłapywało niecelne strzały, ale trzeba wykombinować coś co będzie wyłapywało kilkanaście w jednym miejscu. Wtedy ta wykładzina wytrzyma. No to teraz trzeba coś wykombinować.
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel

Nic nie trzeba kombinować, tylko od dupy strony pomyślane. Szczelinę między daszkiem (żaglem) a ścianką trzeba było wypełnić dywanem, toż tam jest najmniejsze prawdopodobieństwo ostrzału, tam nic się nie dzieje. Pomysł z linkami zajefajny, można zmieniać połozżnie tarczki, ale pod spodem powinno być co innego niż dywan. I tu na białym koniu wjeżdża czarna guma z taśmociągu... W limicie śruciny jej nie niszczą, jest na sto lat. Tylko tarczki trzeba odsunąć co najmniej 0,5m, bo ołow po odbiciu od tej gumy może drugą dziurke w papierze zrobić.
Ps.
Tak wogóle to ktoś z Waszej "paczki" ma jakieś elementarne pojęcie o budowlance? Patrząc na to co robicie to chyba nikt. Robione jest z byle czego, aby było, i było na teraz. Owszem, wiata pospawana, przykryta, aczkolwiek nie wiadomo czy i jak zakotwiona. Kulochwyt, sam stwierdziłeś że daszek przyczepiony do parawamu, a parawan na glebie stoi. To nie ma wyglądać, to ma działać.
lukaszd82 pisze:Moim zdaniem jest duża szansa, że jak przyjdzie jakaś wichura to to odleci. Było zacząć od lania solidnych fundamentów pod taki żagiel, zakotwienia w nich słupów wsporczych i montowania do tego konstrukcji.
1000% poparcia :-)--
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Ok, cała sobota pracy za nami. Z konkretów:

- Zrobiłem sześć lekkich stojaków przenośnych. Z jednej strony zmieści się kartka A3, z drugiej jest półeczka i można postawić cokolwiek (np puszkę). Stojaków jest sześć, aby każdy strzelający mógł ustawić sobie swój na dowolnej odległości.

- Skończyłem przykręcać linki i powiesiłem na szybko jakieś tarczki. Faktycznie trzeba dać coś na te wykładziny, a pod tarczki i myślę, że dam grubą gumę (4mm z kordem). Wystarczy metr * metr na jedno stanowisko. Gumę będzie łatwiej wymienić niż wykładzinę, a wiatrówka nawet 17J z 50m nie zrobi takiej gumie wiele szkody. Zanim ją poszatkuje to dużo czasu upłynie (przynajmniej takie są założenia). Jeśli guma odbije śrut, to 50m jest za daleko aby to doleciało.

- Zamontowaliśmy kamerę, podciągnęliśmy prąd, teraz jeszcze oświetlenie i czujka ruchu. Kamera już działa i jest podgląd z telefonu, można szybko reagować w razie incydentu. Nawet mi zrobili zdjęcie jak w niedzielę sobie strzelałem.

- Dodatkowe kotwy zamówione, będą za kilka dni.

Na szybko strzeliłem sobie dziś i będzie bardzo fajne miejsce do trenowania. Na końcu z dziś jedyna tarczka z 50m 10 strzałów Exactem 0,547g Cricketem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

No i nadszedł ten dzień, kiedy mogę ogłosić, że prace zostały na tyle ukończone, że od 1 września można już oficjalnie strzelać na naszej strzelnicy, na nowo powstałym torze 50m. Na razie wprawdzie tylko z ławek, ale jak trawa zwiąże korzonkami, to będą też paliki i maty (w przyszłym roku).

Dziś było sporo roboty, ale wpadła ekipa Beskid Target, więc szybko się uporaliśmy. Trawa została zasiana, na wszystkich stanowiskach zostały przykręcone gumy oraz tabliczki z oznaczeniami.

Strzelnica dostępna jest dla chętnych nie należących do naszego klubu w środy od godziny 17:00 oraz piątki od godziny 17:00. Jeśli chodzi o inne dni tygodnia, wynajęcia grupowe lub wielogodzinne, to trzeba kontaktować się indywidualnie.
Wynajęcie jednego stanowiska to 15zł za godzinę w przypadku jeśli sie ma własny sprzęt.

Pomysł będzie rozwijany, a o nowościach będę informował. Jestem niezmiernie szczęśliwy. Pierwsza łopata kopnięta w maju, ostatnia łopata kopnięta 30 sierpnia. Kawał czasu, kawał roboty, oby to przynosiło frajdę ludziom, którzy nas odwiedzą. Ja już w piątek strzelam :)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Zderzak
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: Zderzak »

Brawo Kacper masa pracy i serducha. Teraz się tym cieszyć ;-)
Jeśli nie potrafisz określić celu, określ swoją pasję. Twoja pasja doprowadzi cię wprost do celu.

T.D. Jakes
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Kurcze blaszka, pozjadało mi starsze zdjęcia :( Nie wiem gdzie teraz zrobić hosting.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Wczoraj wpadła pierwsza osoba postrzelać sobie z Hatsanem 65. Przywiozła swoje trenażery i figurki i tarczki, ja się dołączyłęm i od godziny 17:00 do zmroku postrzelaliśmy konkretnie. Myslę, że każdy wypluł około 200 śrutów. Zabawa taka, że nie zrobiłem ani jednego zdjęcia. Przy okazji można było pogadać. Fajnie jest :)
ODPOWIEDZ