Budujemy sobie strzelnicę 50m

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: .
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Re: Budujemy sobie strzelnicę 50m

Post autor: Kacper_Potocki »

O tym się przekonamy za jakiś czas, porządne wiatry u nas zaczną się późną jesienią.
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Post autor: f@za »

Kacper, to nie tak. Jeśli konstrukcja naziemna jest o dużej powierzchni, ale nie jest odpowiednio zaprojektowana i właściwie związana z podłożem, to odleci przy pierwszych mocniejszych podmuchach wiatru. Widziałeś pewnie nie raz na filmikach z judupa jak altanki i parasole latają.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
Awatar użytkownika
bonek
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Potato Gun

Post autor: bonek »

szacun Kacper, tez myśleliśmy o zadaszeniu, ale niestety teren nie nasz i mogłoby to trochę za bardzo kłuć w oczy. doraźne rozwiązanie to wędkarskie duże parasolki przy stolach. życzę sukcesów :-)--

tez mamy duże drzewo na końcu toru, nie moglem patrzeć jak obrywa ołowiem, obłożyłem je deskami, plus zakaz przypinania tarcz. niech sobie żyje. postawiliśmy trzy kosze na śmieci i... są efekty. w koszu są pieluchy, a stoły służą do przewijania dzieci podczas spaceru.
Miłujmy się bracia i siostry, róbmy kółeczko!
Awatar użytkownika
artur
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: ..........................................…..
HUBEN K1-CONTINENTAL 3-18X50 FFP
…………………………………………………….
FX IMPACT M4 COMPACT BRONZE - TAURUS 3-18X50 SFP
..............................................

..............................................

Post autor: artur »

f@za pisze:Chyba jednak nie macie tam budowlańca
Tam nie trzeba budowlańca tylko trochę wyobraźni ;-)
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Ja się na tym kompletnie nie znam. Ale jakby ktoś pytał co sądzę, to na moje nieznające się oko nie ma szans to odlecieć, bo nie będzie ścianek bocznych. Będzie tylko dach, więc wiatr sobie będzie mógł bokiem uciekać z każdej strony. No ale od tego są tam ludzie, którzy to projektowali, realizują plan działania, jak o tym mówią, to ja nawet nie wiem o czym mówią - aby to wytrzymało. Tam stoi kilka takich wiat od kilkunastu lat i niczego nie zwiało do tej pory, a wszystko oni budowali. Ja jestem od noszenia, trzymania, malowania, czyszczenia, podawnia :) Czy odleci czy się ostoi to zobaczymy jak przyjdzie halny. Jeśli wytrzyma halny (a bywają u nas konkretne) to znaczy, że zrobili to porządnie.

PS. Mam postawiony garaż blaszany koło firmy, którym mogę ruszyć nawet nie wkładając w to jakoś wielkiej siły. Jest zakotwiczony tylko obciążnikami betonowymi na łańcuchach i przetrwał 3 lata, a dwa razy w roku są u nas konkretne wiatry. Jeśli miałbym się założyć to ta konstrukcja na strzelnicę jest 10x bardziej stabilna niż mój blaszak, a blaszak jak stał tak stoi :)

Tak, że jak nie zwieje do lutego, to nie zwieje już. Dam znać w lutym. No chyba, że przyjdzie trąba powietrzna, ale to u znajomej zwinął się dach i potem dom, jakby z zapałek był, a był budowany przez budowlańców.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Roboty kupa, ale powoli coś się dzieje. W tym tygodniu skończone będzie spawanie konstrukcji i będziemy montować dach. Spytałem o temat odfrunięcia całości i prezes powiedział, że prędzej dach wyrwie niż całość odfrunie. Zakotwił dodatkowo 6 prętów i nałożył na to płytki. Mówi, że oszacował ciężar konstrukcji na 2,5 tony, więc raczej nie odfrunie.

Jak skończymy dach, to potem pomalować wszystko (jestem w trakcie), elektryka (lampy, aby dało się strzelać po zmroku), potem ścianki na 50 metrze i opracowanie śrutochwytów, ścianki po bokach na początku i na końcu, sztuczna trawa, ławy i stołki. Jak dobrze pójdzie, to do końca sierpnia będzie gotowe. Niestety brak ludzi do pracy, więc równie dobrze może się przeciągnąć i do końca września.

Obrazek
Awatar użytkownika
śwagier
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał:

Post autor: śwagier »

Widzę całkowicie płaską konstrukcję dachu. Pomyśleliście o zimie ?
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Nie widać na zdjęciu, ale jest spadek. Ja nie myślałem nad tym, ale mam nadzieję, że szefo pomyślał :)
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Kolejny ciężki dzień pracy za nami. Spawanie konstrukcji ukończone, dziś było czyszczenie i malowanie. Jutro skończymy malować połowę i zaczniemy kłaść dach. Choć połowę zadaszymy, czyli trzy stanowiska, aby już sobie ludziska mogli postrzelać.

Cała konstrukcja ma 12m długości i 4m szerokości, czyli jak podzielimy to na 6 stanowisk, to każdy strzelec będzie miał 2 metry na 4 metry. Myślę, że bardzo wygodnie. Pod dachem, z oświetleniem.

Przed tą budowlą będzie sztuczna trawa i 6 stanowisk do hft, każdy będzie miał do dyspozycji 2 metry na 3 metry. Jak skończymy budę, to przyjdzie czas na drugą stronę, czyli ścianki, oświetlenie celów i śrutochwyty. Kupa roboty jeszcze, ale jest szansa, że do końca sierpnia się wyrobimy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel

Doznałem olśnienia :shock:. Ta strzelnica to stanowiska będzie miała kryte, nie cały tor będzie pod dachem... No to Alleluja i do przodu :-)--
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Tak, buda będzie zadaszona, ale bez ścianek bocznych. W tej budzie tylko pancerne stoliki i krzesła dla strzelców stacjonarnych. Przed budą maty i paliki dla strzelców terenowo-myśliwskich. Dalej przed nimi kupa łąki, a na końcu ściana (wysoka), też zadaszona i oświetlona, gdzie będą już tarcze (na odległości 50m). Na łące pomiędzy budą, a ścianą rozstawione metalowe zwierzaki, spinnerki i chorągiewki wskazujące wiatr.

Tak to ma wyglądać w tym roku. W przyszłym roku obok ma stanąć taka sama buda na kolejne 6 stanowisk, ale tym razem tylko na 25m.

Pomysł jest taki, że dla klubowiczów użytkowanie tego będzie za friko w ramach składek (100zł kwartalnie jest obecnie + 10zł miesięcznie za prąd), a dla każdego nieklubowicza, kto będzie chciał przyjechać i postrzelać 10zł za godzinę (ze swoim sprzętem). Myślimy jeszcze nad udostępnianiem sprzętu + tarczy + śrutu + dalmierza + butli z powietrzem, ale to wszystko trzeba przedyskutować, przeliczyć...

Pomysł jest, teren jest, materiałów jest na 20 takich bud (samych lamp jest ponad 100), tylko rąk do pracy brak, dlatego tak wolno idzie :) Udało mi się dziś zachęcić jednego młodzika 16-letniego. Ma wakacje, jutro obiecał pomóc malować, a w zamian sobie postrzela z karabinka z lunetą. Zobaczymy czy przyjdzie, bo młodzi teraz od pracy fizycznej raczej stronią...
Awatar użytkownika
stres
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: HW30

Post autor: stres »

No trochę roboty jest,sam robiłem podobny wymiar 12x4 tylko nie pamiętam ile było w szcie,bo to była konstrukcja w kształcie namiotu.Ale o tyle łatwiej że konstrukcja już stała,tylko obkładanie blachą a na dach plastik.U siebie z racji braku miejsca coś z palet zbiję,szybko i tanio,ważne aby na łeb nie leciało a w zimę nie sypało na karabinek śniegiem,coś w tym stylu,tylko z mniejszym wielkościowo rozmachem :mrgreen:
355063408_284004574302399_4947312164041260124_n.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel

Lepsze jest wrogiem dobrego :-P
Awatar użytkownika
stres
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: HW30

Post autor: stres »

Pod parasolem ogrodowym to trochę tak słabo siedzieć,jak śniegiem zacina :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Super sprawa mieć miejsce do strzelania przy domu. U mnie jak się uda wybudować taras za blokiem, to przez dwa pokoje i przedpokój i taras będę miał maksymalnie w linii prostej 12m. Będzie na na pistolecik :)
ODPOWIEDZ