Qb 78 montaż zaworka w korku

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Re: Qb 78 montaż zaworka w korku

Post autor: f@za »

Czyli wiatrówka "dla frajdy", i taka jej rola. Tania (choć ostatnio poszły w cenie), prosta, po niewielkich zabiegach - celna.
Jakoś w ubiegłym roku, zaproponowałem jednemu gościowi z "ciemnoróżowego", że mu sprzedam za 350 zeta, w wersji ze złotym cynglem. Bardzo się "skrzywił", bo używana. Niedawno jakoś do mnie pisał, że jeśli jeszcze ją mam, może by kupił... To mu odpisałem że owszem, mam, sprzedam za 1000 :-D. 99,99% qbeta będzie mieć u mnie dożywocie, no chyba że ktoś da za nią tysiaka :-D
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
pneumatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: pneumatyk »

f@za pisze:Czyli wiatrówka "dla frajdy", i taka jej rola. Tania (choć ostatnio poszły w cenie), prosta, po niewielkich zabiegach - celna.
Jakoś w ubiegłym roku, zaproponowałem jednemu gościowi z "ciemnoróżowego", że mu sprzedam za 350 zeta, w wersji ze złotym cynglem. Bardzo się "skrzywił", bo używana. Niedawno jakoś do mnie pisał, że jeśli jeszcze ją mam, może by kupił... To mu odpisałem że owszem, mam, sprzedam za 1000 :-D. 99,99% qbeta będzie mieć u mnie dożywocie, no chyba że ktoś da za nią tysiaka :-D
Tysiaka to nie sądzę ze ktoś wyłoży za Qb ale faktycznie poszły do góry ceny.
Ostatnio była na olx sztuka w komplecie z lunetą PP 3-12×42 550zl i to byla b dobra oferta jak za Qb. Lub druga rozlożona (ale kompletna)z nieszczelnym zaworem strzałowym za 250 - możliwe ze tylko kłaki podlazły z tej uszczelki filcowej pod zawór strzałowy. Czasem sie jeszcze trafiaja w dobrej cenie.
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel

Ten "tysiak' to nie była propozycja sprzedaży :-D. Najlepiej (jeśli coś wymacasz na olx), zapytaj na FM, kto mieszka blisko, może zobaczyć, pomacać. Właśnie jeden koleś z "jasnobrązowego" mnie poprosił, podjechałem, obejrzałem, strzeliłem, potwierdziłem że wygląda ok. Kupił i zadowolony...
pneumatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Ruskie nie mają stracha nadymać Qbete do 200 bar

https://youtu.be/ZwE-v_eY4Zo
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel

Wcale się nie dziwię, myślę że rółka wytrzyma bez problemu. Aczkolwiek duża doza ryzyka, ale czego się nie robi dla podwyższenia poziomu adrenaliny :-D . Jak pierdolnie, to najwyżej łeb mi upierdoli, ale przynajmniej będę wiedział :-D
pneumatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Jak ktoś rozbierał pr900w to wie jak blokowany jest zawór strzałowy w rurce- oczy duże się robią że to wytrzymuje 200bar seryjnie przewidziane do tej wiatrówki. Jak już wspomniałem artemis napewno nie ma grubszych ścianek zasobnika niż Qb ale dla pewnosciu jutro zmierzę.
Edyta:
Oba zasobniki mają po 1,5mm zmierzone. Artemisa ładuje sie do 200 bar a ruskie Qb też do 200 ładują i wydaje sie że nic sie nie dzieje, więc jak kolega Faza nadymał do 150 bar to jeszcze nie ma strachu :-D
pneumatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Troche to potrwało ale zaworek zrobiony. Pierwotnie miał wylądować w qb78 4.5mm ale trafila się tania sztuka do reanimacji qb78 5.5mm w tanich pieniądzach i tu zamontowalem zaworek w korku.
Oczywiście kolega taki miał racje co do górki. Kartusz nadymany do ok 100 bar i pierwszy strzał około 18 koni. Nie sprawdzalem tak dokładnie ale zaledwie kilka strzałów (mniej jak 10)i predkość leci w dół ostro.
Zawór strzałowy narazie seryjny i nic nie miał grzebane.
Czy są jakieś sposoby możliwe do ogarniecia we własnym zakresie (bez dostępu do tokarki) aby wypłaszczyć trochę charakterystykę ?
Awatar użytkownika
Mada
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.

Post autor: Mada »

Pojemniejszy zbiornik, np butla paintballowa i przejściówka, innej rady nie ma.
Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
Awatar użytkownika
sandacz
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: sandacz »

Na fotce masz wszystko co jest do ogarnięcia by szmoc była z tobą :mrgreen:
Gdyby coś ci nie szło to weź wierszu młotek i przecinak :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pneumatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Tylko te zmiany chyba podniosą samą energię, ale nie wyplaszcza charakterystyki?
Awatar użytkownika
sandacz
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Jak chcesz mieć płasko przy tak małym kartuszu to trzeba zjechać z EK do 13J i w przedziale 130 - 80 Bar będzie około 15 równych strzałów. Przerabiałem to już i do pykania na 30m było super. 15 strzałów, kilka ruchów pompką i znów 15 strzałów. Kartusz oryginalny miałem tylko kapkę przedłużony. Lufa od S400. QBieta była aż nieprzyzwoicie celna ale 30m to był max więc się rozstaliśmy.
pneumatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Te 13 juli w 5,5 to troche lipton :-? Czyli wydaje się że jedyna droga to powiekszenie kartusza?
Drugie pytanie. Obecnie mam przy 100 barach okolo limitu.
Na ile podniesie sie energia jeśli z zaworu wywale filc, trzpień przebijający kapsułę oraz tą tulejkę w której pracuje spreżyna powrotna iglicy?
Czy powstała komora moze służyć jako ala garnek (po zmniejszeniu otworu oddzielajacego zawor strzałowy od pozostałej cześci kartusza)- nie wiem czy dobrze myślę. Jaka ebergię moze obsłużyć takiej pojemnosci "garnek" ?
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

Żeby zawór robił za garnek,trzeba dorobić nowy dokręcany dół zaworu z malutkim otworkiem,lub wkręcić śrubę tak by wolno powietrze do zaworu wchodziło.Filc i przebijak wywal,tuleję zostaw.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel

Filc terzeba wyrzucić zaraz po zakupie karabinka ;-). Po tych zabiegach energii mu nie przybędzie, TP musisz powiększyć .Ja przebijaka nie wywalałem, miejsca wiele nie zajmuje, a w kazdej chwili mogę pykac z co2
Awatar użytkownika
sandacz
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Jak to 5,5 to jedyna słuszna droga to powiększenie kartusza lub butelka HP 0,2 od paitballa. Podniesiesz ciśnienie na regu, grzebniesz co nieco w zaworze i będzie pełnoprawne PCP.
Co do podnoszenia energi poprzez wywalenie tych kilku gratów z zaworu to będzie tylko misianie. Wywal i zobaczysz.
Nie wszyscy lubią jak butelka wisi pod lufa ale to kwestia gustu.
ODPOWIEDZ