Po warunkiem, że grad nie strzaska. U mnie roku nie wytrzymał (10mm, komorowy). Odzyskałem kasę z ubezpieczenia, ale wymieniłem na blachę. Może trochę mniej światła, ale przynajmniej święty spokój .Raduński pisze:Poliwęglan. Lekki,utną na wymiar.Zawsze jaśniej na tarasie,sam mam jasny powiedzmy brąz. Są przeźroczyste i mleczne może i jeszcze jakieś.Grubości też różne,cenowo tanie nie jest ale podczas deszczu w porównaniu do blachy to mega komfort.
Zadaszenie tarasu.
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- j@nek
- Tropiciel

- Arsenał: Dobre słowo, ... ;)
Re: Zadaszenie tarasu.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Poliwęglan nawet matowy, działa jak szyba w szklarni, piekarnik pewny.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
- Neo
- Stary Pierdziel

- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Jak położy pełne deskowanie i na to blachę, to nie będzie: ani za gorąco, ani za głośno, ani za lekko, ani za paskudnie, ani-ani. 
- śwagier
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Na pełne deskowanie wystarczy papodachówka ( gonty bitumiczne ). Duuuuuzo taniej i zdecydowanie łatwiejsze położenie, a efekt identyczny
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-Marie von Ebner-Eschenbach-
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Istotna różnica w cenie to niekoniecznie.
Jest jeszcze jeden aspekt przy wyborze rodzaju pokrycia, co będzie licowało z budynkiem?
Jest jeszcze jeden aspekt przy wyborze rodzaju pokrycia, co będzie licowało z budynkiem?
- mistrz1
- Zasłużony Hunter i Sponsor

- Arsenał: Nie ma już AT44 5.5 LW Long
A zdziwiłbyś się, bo po zadaszeniu tarasu poliwęglanem zdecydowanie mniej się nagrzewa.Neo pisze:Poliwęglan nawet matowy, działa jak szyba w szklarni, piekarnik pewny.
- pawoj27
- Czytający

- Arsenał:
Kumpel miał poliwęglan na tarasie w postaci płyty falistej, ładny był, jak przeszła burza i spadł grad o średnicy 1,5 cm to były dziury jak po strzelaniu, nie wiem może chiński. Jak poliwęglan to komórkowy ten nie pęka mam z tego szklarnię.
- j@nek
- Tropiciel

- Arsenał: Dobre słowo, ... ;)
Przechodziłem obie wersje i pod blachą jest zdecydowanie lepiej, jeżeli chodzi o temperaturę. Zadaszenie mam od trony południowo zachodniej.mistrz1 pisze:A zdziwiłbyś się, bo po zadaszeniu tarasu poliwęglanem zdecydowanie mniej się nagrzewa.Neo pisze:Poliwęglan nawet matowy, działa jak szyba w szklarni, piekarnik pewny.
W tym wątku wrzucałem zdjęcie, jak wygląda dach z poliwęglanu (10mm, komorowy), po przejściu gradu i filmik z samego gradobicia. Tak, że ten, ...pawoj27 pisze:Kumpel miał poliwęglan na tarasie w postaci płyty falistej, ładny był, jak przeszła burza i spadł grad o średnicy 1,5 cm to były dziury jak po strzelaniu, nie wiem może chiński. Jak poliwęglan to komórkowy ten nie pęka mam z tego szklarnię.
Na poliwęglan nikt mnie już nie namówi, no chyba, że lity, i jak mogę, staram się odradzić...
- Neo
- Stary Pierdziel

Szwagier z Wrocka zrobił z szyb, po miesiącu zmieniał na poliwęglan, owszem trochę mniej grzało, ale diametralnej różnicy nie było.mistrz1 pisze:A zdziwiłbyś się, bo po zadaszeniu tarasu poliwęglanem zdecydowanie mniej się nagrzewa.
-
tribal
- Początkujący Hunter

- Arsenał: AT44 5,5 LW , nitro
Z trzciny będzie najlepszy 
-
Bors
- Hunter

- Arsenał: Siekiera po dziadku
Strzechy najlepsze, szczególnie nad paleniskiem grila 
-
Raduński
- Świerzak

- Arsenał:
W żadnym przypadku nie namawiam,ale dla kogoś tak i jak dla mnie wzbudzał obawę ten poliwęglan,minęło 8- 9 lat ,nie jestem w stanie dokładnie określić. Drzewka urosły zbiór wiśni był kładąc panele podłogowe na dachu aby po nich chodzić teraz chodzę czyli stąpam w miejscu podparcia. Przeżył śniegi mrozy no może gradu wielkości piłki pinpongowej u mnie niebyło.Przedtym.miałem płytę osb i gonty,podmokło i zbutwiały narożniki. Poza tym. było ciemno.
- Neo
- Stary Pierdziel

Wyobraź sobie, że robiłem grille i paleniska otwarte pod zadaszeniami ze strzechy, je się impregnuje podobnie jak więźbę.Bors pisze:Strzechy najlepsze, szczególnie nad paleniskiem grila
Nie ma rzeczy nie palnych, zależy to tylko od temperatury.