Qb 78 montaż zaworka w korku
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
Qb 78 montaż zaworka w korku
Panowie, jest na forum wątek o Qb78 i nawet kolega Spirit zadał w nim takie pytanie odnośnie możliwości zainstalowania w korku qbety samego zaworu do pompowania powietrza, ale rozpetała sie w tamtym temacie jakas gównoburza i pytanie kolegi pozostało bez odpowiedzi. Mnie osobiście interesuje ta kwestia czy zamontowanie zaworka do oryginalnego korka qb78 wystarczy aby zasilić ten karabinek sprężonym powietrzem bez innych przeróbek. Nie chodzi mi o ładowanie CO² z butli przez ten zaworek tylko spręzone powietrze. Ma to racje działać w niegorszy sposób niż na CO² ? uwzgledniając małą stabilność strzałów tak samo jak przy kapsułach 12g CO² i wraz ze spadkiem ciśnienia spadek prędkosci śrutu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mada
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.
Re: Qb 78 montaż zaworka w korku
A do ilu bar chcesz tam dmuchnąć? Pamiętaj że rurka jest pod ciśnienie CO2 zaprojektowana, więcej jak 80 bar bym tam nie pchał.
Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Jak byś poczytał to przejście na luft daje kilka strzałów w limicie,i 1/2 w szmocy ze względu na maks ciśnienie jakie wytrzymuje. Bez wymiany kartusza na 200/250 bar i większego mija się w zasadzie z celem.Przy przejściu tylko na luft należy jeszcze przebijak z zaworu wywalić bo niepotrzebny.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
Nie wiem do ilu bar - wiem natomiast że artemis pr900w nie ma grubszej ścianki zasobnika powietrza niż w qb78 a artemisa nabić można normalnie do 200bar. Możliwe ze to inny materiał z którego wykonane są zasobniki ale wydaje mi się że duże prawdopodobieństwo że to może być jedno i to samo.
Narazie to tylko moje zastanawianie. Zdjecie pochodzi z czyjejś aukcji na olx.
Narazie to tylko moje zastanawianie. Zdjecie pochodzi z czyjejś aukcji na olx.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
W prce może być z innej stali.Wiem że byli odważni co bili do180 ,no ale ,,,,,,.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
-
szabla
Napisz do Krzyśka Specbesta grzebał w dziesiątkach QB
A to moja ulubiona
A to moja ulubiona
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
Zapytaj f@zy do ilu dodmuchał
qb można podłączyć mambą pod butelczynę z regiem i pruć w zimę. Rozbierz i wywal niepotrzebne graty z zaworu strzałowego. Albo taki korek jak na zdjęciu, albo poproś kogoś o dorobienie korka.
Można też trochę podłubać samemu: https://web.archive.org/web/20170609115 ... i-pochodne
Albo zamówić przeróbkę i mieć taką ślicznotę jak na zdjęciu od szabli
Można też trochę podłubać samemu: https://web.archive.org/web/20170609115 ... i-pochodne
Albo zamówić przeróbkę i mieć taką ślicznotę jak na zdjęciu od szabli

- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Miałem swego czasu coś takiego jak na fotce. Minimalnie przedłożony kartusz. Nabijałem do 1800 PSI i miałem 15 stabilnych strzałów. Pisze stabilnych bo na 30m robiła dziurkę nie większą od 1gr. Lufa była od AA400 a EK nie większe jak 15J. Jak założysz korek z fill nipple taki jak masz na zdjęciu to mamba i mała butla 0,2 l z regiem da ci około 100 równych limitowych strzałów. Wskazane grzebnąć co nieco w zaworze i tranferporcie.
- f@za
- Stary Pierdziel

- Arsenał: Scyzoryk
Ojtam, raz się trochę zagapiłemarkadyjczyk pisze:Zapytaj f@zy do ilu dodmuchał
Korek mam taki jak na foto, nic z karabinka nie wysłałem, można strzelać z powietrza i z bombiczek. Powietrzem pompuję do 100 bar, powyżej tego zawór strzałowy nie bardzo chce się otwierać.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Jak chcesz strzelać powietrzem i pompować 100 lub trochę więcej to wypada przerobić grzybek w zaworze bo jak pisze f@za powyżej 100 kiepsko się otwiera. Przerobisz sam lub dasz do przerobienia i spokojnie będziesz mógł strzelać od 120Bar. Tu masz kalkulator wytrzymałości rur. Zmierz kartusz i wstaw dane to sam się zdziwisz ile teoretycznie ta rurka powinno wytrzymać. http://hoteldlazwierzat.enetia.pl/Rakietowo/BPrur.html
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
Bardzo fajny przelicznik tylko cholera wie co to za materiał w qbecie.
Ogólnie w zamyśle nie mam intencji ładowac dużej kasy w ten karabinek (np butla pod lufę + redukcja z mijanką= okolo 400zł co przy cenie qb dorówna prawie jej wartosci )bo to nie jedyna wiatrówka w posiadaniu i obyć sie moge bez jej przerabiania, niemniej wygodniejsze by było dopompować powietrzem oryginalny kartusz niż kupowanie 12g nobojów i niezdatnosc do użytku w chłodnym okresie. Najbardziej widzi mi sie odwracalna możliwośc powrotu do zasilania kapsułami w razie czego. Oczywiście narazie to czyste teoretyzowanie.
Zakladajac mozliwosć dobicia powietrzem tylko oryginalnego zasobnika do 100-150bar też nalezy brac pod uwage spadek energii w stosunku do CO² ? Ile z tego moglo by wyjsć strzalów +/- równych. Dodam ze mowa o kalibrze 4,5mm i obecnie na CO² mam okolo 12 J.
Ogólnie w zamyśle nie mam intencji ładowac dużej kasy w ten karabinek (np butla pod lufę + redukcja z mijanką= okolo 400zł co przy cenie qb dorówna prawie jej wartosci )bo to nie jedyna wiatrówka w posiadaniu i obyć sie moge bez jej przerabiania, niemniej wygodniejsze by było dopompować powietrzem oryginalny kartusz niż kupowanie 12g nobojów i niezdatnosc do użytku w chłodnym okresie. Najbardziej widzi mi sie odwracalna możliwośc powrotu do zasilania kapsułami w razie czego. Oczywiście narazie to czyste teoretyzowanie.
Zakladajac mozliwosć dobicia powietrzem tylko oryginalnego zasobnika do 100-150bar też nalezy brac pod uwage spadek energii w stosunku do CO² ? Ile z tego moglo by wyjsć strzalów +/- równych. Dodam ze mowa o kalibrze 4,5mm i obecnie na CO² mam okolo 12 J.
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

Jak nabijesz 100 bar to ciśnienie będzie dużo większe od CO2 i z tych 12 J to na pewno wzrośnie. Mogę Ci pożyczyć korek do napełniania. Zobaczysz jak to Ci działa i czy warto swój dłubać

- f@za
- Stary Pierdziel

- Arsenał: Scyzoryk
Czyli tylko korek, i jedziesz. Ale z tymi 150 cioma barami to raczej bym był ostrożny. Fakt, do tylu napompowałem, może trochę więcej, wytrzymało, drugi raz raczej nie powtórzę. A i przygotuj sobie kilka uszczelek TP, bo lubi dmuchnąć.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
Jak sobie poradzic ze spuszczeniem powietrza jak się przedobrzy z ciśnieniem i zbijak nie daje rady otworzyć zaworu ? (Co zrobiles jak nabiles te 150 bar)f@za pisze:Ojtam, raz się trochę zagapiłemarkadyjczyk pisze:Zapytaj f@zy do ilu dodmuchał![]()
Korek mam taki jak na foto, nic z karabinka nie wysłałem, można strzelać z powietrza i z bombiczek. Powietrzem pompuję do 100 bar, powyżej tego zawór strzałowy nie bardzo chce się otwierać.
Też masz taki sam patent w Qbcie ? Dziękuje za propozycję - fajna sprawa by była. Jak się zdecyduje to chetnie bym przetestował.arkadyjczyk pisze:Jak nabijesz 100 bar to ciśnienie będzie dużo większe od CO2 i z tych 12 J to na pewno wzrośnie. Mogę Ci pożyczyć korek do napełniania. Zobaczysz jak to Ci działa i czy warto swój dłubać
Sami przerabialiście swoje korki pod zaworki ?
Qb jeszcze nie rozbierałem i nie bardzo wiem co wypada w tym zaworze przerobic i czy to samodzielnie wykonalne w garażu bez tokarki.sandacz pisze:Jak chcesz strzelać powietrzem i pompować 100 lub trochę więcej to wypada przerobić grzybek w zaworze bo jak pisze f@za powyżej 100 kiepsko się otwiera. Przerobisz sam lub dasz do przerobienia i spokojnie będziesz mógł strzelać od 120Bar. Tu masz kalkulator wytrzymałości rur. Zmierz kartusz i wstaw dane to sam się zdziwisz ile teoretycznie ta rurka powinno wytrzymać. http://hoteldlazwierzat.enetia.pl/Rakietowo/BPrur.html
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

Obejrzyj ten link co dałem wcześniej, fotorelacja z rozbiórki, pilnik śrubokręty i jedziesz
grzybka w zaworze strzałowym nie przerabiałem a korek dorabiał mi Antonio, nie ma fill nippla ani kalamitki jak się kiedyś przerabiało tylko ładnie wykonany port ładowania.