TŁUMIK
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Re: TŁUMIK
KolegoPaulFinch,coś Ci się mówiąc delikatnie popier.... Ludzkie ucho najefektywniej odbi a odra od 1000 do 3000/3500 Hz nie wysokie dźwięki które zaczynają się powyżej 10000Hz. Jest jeszcze jedna sprawa ,buczki mgłowe działają na około 300Hz bo niskie niosą się najdalej i są najbardzięj zauważalne przez nas.PaulFinch pisze:Wspomniane tłumiki są w całości z 3d a co za tym idzie nie mają wypełnienia, które byłoby w stanie "wybrać" wysokie tony.
Reasumując powinno się zmierzyć widmo jakie generuje dany karabin przy przy danych nastawach I POD NIE PROJEKTOWAĆ TŁUMIK jeżeli to ma być indywidualna sprawa,przy tzw. omnibususie trzeba projekt uśrednić,lecz na pewno nie pod wysokie tony które człek słyszy najgorzej.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- PaulFinch
- Świerzak

- Arsenał: Artemis cp2, baikal 61, brocock contour s6 carbine, Artemis P15, hammerli ar20ft
O elegancko widzę wychodzicie do czegoś co może się przysłużyć szerszemu gronu.
Język widzę też mało wybredny.
O tłumikach masz pewnie mgliste pojęcie no ale co ja tam wiem
Język widzę też mało wybredny.
O tłumikach masz pewnie mgliste pojęcie no ale co ja tam wiem
Wild
- sp5it
- Hunter

- Arsenał: Korkowiec z odpustu
Wrzucę dziś na drukarkę. Dzięki.
- PaulFinch
- Świerzak

- Arsenał: Artemis cp2, baikal 61, brocock contour s6 carbine, Artemis P15, hammerli ar20ft
Pozwoliłem sobie skasować pliki z thingverse.sp5it pisze:Wrzucę dziś na drukarkę. Dzięki.
Jak widać powyżej członkowie forum i to z historią nie umieją wypowiedzieć się z kulturą słowa.
Z góry zakładają że wiedza coś nie wiedząc z kim rozmawiają i jakie doświadczenie rozmówca posiada
Wild
- f@za
- Stary Pierdziel

- Arsenał: Scyzoryk
Tu ja się nie zgodzę, to nie kwestia yudupów i subów, to kwestia indywidualności tego forum. Z dziobków sobie nie pijemy, po pupach się nie całujemy, bułki przez bibułkę nie wpier... przepraszam, nie jemy, a z pewnością nie wszyscy. W znakomitej większości są tu dorośli mężczyźni, czasem używający twardych słów, wyrażamy swoje zdanie w sposób bezpośredni, bez owijania w bawełnę. Jeśli zahartowanego w bojach "Eksperta od balistyki, wieloletniego snajpera bojowego, czlonka elitarnych sil specjalnych" rażą słowa na ch, k i p, to może powinien pomyśleć o forum pensjonarek? PaulFinch zamiast napisać wprost "walnij się chłopie w łeb, nie pitol głupot, bo jest tak i tak, a nie tak jak ty piepszysz" walnął fochaBlinkEye pisze:Przyzwyczaj sie, tak jest w internecie. Jak nie masz konta YT z pierdyliardem subow to jestes nikim.
i skasował to co mogło wielu zainteresować. Neo powinieneś mieć teraz wyrzuty że zjebałeś fajny temat...Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
- PaulFinch
- Świerzak

Nie muszę forum pensjonarek odwiedzać.
Jeśli lubicie wyrażać się w sposób bezpośredni to niech neo nie pierdoli farmazonów o dB i częstotliwościach tylko ruszy dupę na angielskie fora na mewe to go może olśni.
Jeśli lubicie wyrażać się w sposób bezpośredni to niech neo nie pierdoli farmazonów o dB i częstotliwościach tylko ruszy dupę na angielskie fora na mewe to go może olśni.
Wild
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Podtrzymuję to co napisałem,nie masz zielonego pojęcia o akustyce,a zęby to żeś może i zjadł,ale na pewno nie masz pojęcia o fizjologi ucha.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- PaulFinch
- Świerzak

Myśl sobie co chcesz. Tłumik z druku 3d daje podzwiek. Filc jest po to by zbić wysokie czy wyższe tony, by rozproszyć falę. Fizjologii ucha nie znam ale jak ty jesteś głuchy to już nie mój klopot.
Wild
-
szabla
W niedziele kolega w WSST Strzelec testował drukowane Tlumiki od Dębowego. 3 czy 4 sztuki. O dziwo taki mały cienki świetnie wyciszał Steyera
- PaulFinch
- Świerzak

I bardzo dobrze. Ja dałem STL za friko. Może to kogoś gryzie.szabla pisze:W niedziele kolega w WSST Strzelec testował drukowane Tlumiki od Dębowego. 3 czy 4 sztuki. O dziwo taki mały cienki świetnie wyciszał Steyera
Zamiast docenić dostałem zjeby hehehe.
Ps nie o dębowego mi chodziło.
Wild
- śwagier
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Propozycja: Jest chetny do testowania ? jest, a pewnie byliby i inni ,bo "drukarzy" jest tu kilku.
Wrzuc raz jeszcze ten .stl i niezalezni testerzy na pewno uczciwie wydadzą opinie o Twoim projekcie.
P.S Darmowych .stl jest w necie mnostwo,więc nie tylko Ty nie każesz sobie płacić, za wszystko co opracowaleś, czy zrobileś
Wrzuc raz jeszcze ten .stl i niezalezni testerzy na pewno uczciwie wydadzą opinie o Twoim projekcie.
P.S Darmowych .stl jest w necie mnostwo,więc nie tylko Ty nie każesz sobie płacić, za wszystko co opracowaleś, czy zrobileś
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-Marie von Ebner-Eschenbach-
- zbi_air
- VIP

- Arsenał: N₂+O₂+Ar
Znam Szablę i on myśli …BlinkEye pisze:Bo Steyer to mial 100 kucy. W limicie to i bez tlumika jest cicho. Szabel, mysl troche.
A w limicie bez tłumika nie jest cicho. Chyba, że też nie myślę albo przez ostatnie 25 lat z pcp miałem omamy słuchowe