Budujemy sobie strzelnicę 50m

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: .
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Budujemy sobie strzelnicę 50m

Post autor: Kacper_Potocki »

Nie wiedziałem gdzie to wstawić, więc próbuję tutaj. Jeśli ktoś uzna, że jest lepsze miejsce proszę o przeniesienie.

Ostatnio jest mnie mniej na forum, mniej strzelam, bo cztery razy w tygodniu jeżdżę i buduję strzelnicę na terenie LOKu, do którego się zapisałem. Jest tam klubowiczów około 20-stu, ale prawie wszyscy strzelają PPN i KPN z 10m. Natomiast ja bardzo chcę coś na dłuższy dystans, więc działam.

Pod spodem zdjęcie jak to ma wyglądać. Będzie 6 stanowisk na 50m pod zadaszeniem, z stabilnymi stołami do benchrestu. Potem będą trzy stanowiska od 7,5 do 42m (leżące, stojące i siedząco-klęczące) do trenowania figurek. Następnie będzie 6 stanowisk pod dachem na 25m do benchrestu ze stołami.

Pracy jest masa, bo to jest działka gdzie leżą opony, sporo żelastwa żelastwa, izolacji, ścianek działowych, laminatu. Wszystko trzeba uprzątnąć, zabezpieczyć, ogrodzić, wykosić, pomalować, etc... Pracuję już trzeci tydzień, często wracam padnięty po fizycznej robocie (nie jestem przyzwyczajony, bo moja praca to głównie siedzenie przy komputerze), a końca nie widać. Ale jak już będzie zrobione, to będzie bajka :)

Plan jest taki, aby to skończyć do końca sierpnia, ale z doświadczenia wiem, że może się o miesiąc przeciągnąć. Jak będę miał jakieś fotki z postępów to powklejam. Zmierzyłem dalmierzem i maksymalnie mamy 54m, więc jest spoko. Fajny parking, dojazd bezproblemowy, obok działki z pastwiskami, więc trzeba dobrze zabezpieczyć, aby krowy nie obrywały rykoszetem.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2023, 20:36 przez Kacper_Potocki, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mr. White
Hunter
Hunter
Arsenał:

Re: Budujemy sobie strzelnicę 50m

Post autor: mr. White »

Na końcu jak to na każdej strzelnicy najlepiej wał z ziemi o odpowiedniej wysokości. Strzelnica będzie zgłoszona? Bedzie na koniec to ktoś odbierał? Jakieś zgody na uruchomienie, starosta, wójt itp.?
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Jako szary członek, który dopiero się tam zapisał nie wiem co odpisać. Zakładam, że tak, bo przeprowadzają tam zawody. Stowarzyszenie działa prężnie od lat, teraz to tylko kwestia wybudowania czegoś na dłuższy dystans.

https://mkslokkety.org/smks-kety/
Awatar użytkownika
mr. White
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: mr. White »

Jeżeli wszystko jest oficjalnie to strzelnica będzie musiała spełniać wszystkie wymogi bhp jakie są stawiane w przypadku budowy takiego obiektu.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Chcieliśmy to tak robić, ale ludzie się buntowali, bo chcą ćwiczyć przed zawodami, więc wiatr jest potrzebny.
Bors
Hunter
Hunter
Arsenał: Siekiera po dziadku

Post autor: Bors »

TheShooter pisze:Wystarczy połączyć ze sobą kontenery morskie.
Pewnie tak, ale jak dla mnie, kontenery morskie to kilka poważnych problemów. Przede wszystkim spory wydatek przy zakupie i transporcie, ewentualne problemy z władzami lokalnymi (jeśli akurat uznają że to jednak budowla), a na koniec konieczność regularnej konserwacji (bo rdzewieje i malować trzeba). Chyba prościej wynająć spychokoparkę i wykonać wał ziemny na kulochwyt oraz podwyższenia torów po bokach. Wydatek jednorazowy, a ewentualna obsługa sprowadza się do regularnego koszenia trawy. Strzelanie w takim otoczeniu też wydaje się zresztą bardziej naturalne i przyjemniejsze od "rury" z kontenerów ;-)
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

A jak będzie w miarę ładna pogoda to w takich kontenerach jest z 60 stopni ;-) powodzenia. A znowu robić kontenery na niepogodę a wały na ładną pogodę to tak trochę podwójna robota...
Obrazek
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Post autor: f@za »

Albo pierwszy kontener z klimą postawić... :-D
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

Jaka klima? Eco ma być,murzyn z wachlarzem.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Kontener odpada, bo musi być czynnik wiatru :) Jest szansa, że jak, wszystko się powiedzie, to jakieś zawody będzie można przeprowadzić.
Bors
Hunter
Hunter

TheShooter pisze:A to już ich problem
Znaczy się onych władz, czy osób budujących strzelnicę? Bo jeśli chodzi o lokalną "władzię", to potrafią naprawdę skutecznie obrzydzić komuś zycie. Po co się więc podkładać?
TheShooter pisze:...ale przecież mozna siedzieć przed, tak, aby tylko wylot lufy był w środku.
Pewnie że można, nawet grilować na takich blachach się da. Ale strzelanie komfortowe raczej nie będzie. Nie wiem czy kiedyś sprawdzałeś, na jaką odległość bucha gorąco z takiej rozgrzanej puszki? Zapewniam, że nawet dłuuuga lufa to za mało ;-)
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Wróciłem właśnie po kolejnych 2 godzinach roboty. Siatka rozciągnięta, drut przepleciony, jutro będziemy go naciągać. Mamy około 80 lamp, więc zrobimy tak, aby nawet po zmroku można było strzelać. Codziennie coś do przodu :)

Zdjęć na razie nie wklejam, bo jest wielki rozp$@^$ziel, ale przyjdzie czas, że coś wkleję. Jak będę miał pytania związane ze strzelaniem lub jakieś techniczne to będę pytał.
Bors
Hunter
Hunter

TheShooter pisze:W Polsce zima trwa 8 miesięcy, więc luzik.
No pewnie. Tym bardziej, że na otwartych obiektach najfajniej się strzela na przełomie stycznia i lutego. No, ale jak będą te kontenery, to przynajmniej odśnieżanie odpada ;-)
Awatar użytkownika
stres
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: HW30

Post autor: stres »

Kacper_Potocki pisze:Mamy około 80 lamp, więc zrobimy tak, aby nawet po zmroku można było strzelać.
To ile tam stanowisk będzie? Bo z tego co pisałeś to 4-5 więc po cholerę takie oświetlenie,lampa na tarcze i podświetlenie stanowiska,aby śrutem trafić,przynajmniej tak mam u siebie.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Tyle mamy, ale ile zużyjemy to wyjdzie z czasem.
ODPOWIEDZ