Regulator RTI Propeth performance, prośba o pomoc
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
PiotrekCh
- Czytający

- Arsenał:
Regulator RTI Propeth performance, prośba o pomoc
Koledzy mam ostatnio problem z regulatorem, a mianowicie przy spadku ciśnienia w kartuszu ciśnienie na regulatorze rośnie. W praktyce wygląda to tak: przy ciśnieniu 300bar regulator wskazuje ok 135bar Vo 289m/s, gdy ciśnienie w kartuszu spada prędkość Vo oraz ciśnienie na regulatorze rośnie do ok 150bar sukcesywnie też rośnie Vo do ok 296m/s. Czy ktoś wie co jest przyczyną?
- UNIMOG
- Hunter

- Arsenał: Młotek , przecinak i dwa śrubokręty...
Re: Regulator RTI Propeth performance, prośba o pomoc
Reklamacja i nowy regulator na chwilę pomogą. Wszystkie rti z tym regiem mają ten sam problem. Ja postanowiłem dołożyć jeszcze jeden regulator. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Zresztą "mora" też już ma 2 regulatory bo było podobnie.
- Mada
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.
https://www.airgunnation.com/threads/ha ... s.1305736/
Kilka podpowiedzi.
Kilka podpowiedzi.
Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
-
PiotrekCh
- Czytający

- Arsenał:
Przejrzałem wszystkie wpisy z tego forum i jeden zaciekawił mnie bardzo mocno:Mada pisze:https://www.airgunnation.com/threads/has-anyone-found-a-real-fix-for-the-prophet-external-regulator-creep-problems.1305736/
Kilka podpowiedzi.
The later regulators have more sensitive, accurate gauges apparently. RTI's words not mine.
The internals are also different, subtle but different.
Latest version is working good since a upgrade, except in cold temperatures. It's more erratic than my wife.
Wychodzi na to, że te regulatory mogą mieć problem w działaniu przy niskich temperaturach... No cóż problem pojawił się dopiero ostatnio, przy temperaturach oscylujących w okolicach 2oC... Zobaczymy jak będzie wiosną, albo na sucho wystrzelam całą butle w domu i zobaczę czy problem się powtórzy. Jeżeli tak, to wykonam zalecenie kolegi UNIMOG i wyślę regulator na gwarancję.
Dziękuję za pomoc
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Czy to pojawiło się od razu po wyjściu na powietrze, czy po dłuższym czasie?PiotrekCh pisze:przy ciśnieniu 300bar regulator wskazuje ok 135bar Vo 289m/s, gdy ciśnienie w kartuszu spada prędkość Vo oraz ciśnienie na regulatorze rośnie do ok 150bar sukcesywnie też rośnie Vo do ok 296m/s. Czy ktoś wie co jest przyczyną?
Karabin nie ostygnie z temperatury pokojowej do 2 C, mimo że przy strzale się oziębia, chociażby z termodynamiki przy rozprężaniu, ale masa karabinka robi swoje.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
-
PiotrekCh
- Czytający

- Arsenał:
Na początku łączyłem fakt zmiany nastawy rega ze względu na ubytek ciśnienia w kartuszu- podczas strzelania, które trwa zazwyczaj 40'. Wzrost ciśnienia na regulatorze następuje płynnie także może mieć to związek z temperaturą albo ubytkiem ciśnienia w kartuszu.Neo pisze:Czy to pojawiło się od razu po wyjściu na powietrze, czy po dłuższym czasie?PiotrekCh pisze:przy ciśnieniu 300bar regulator wskazuje ok 135bar Vo 289m/s, gdy ciśnienie w kartuszu spada prędkość Vo oraz ciśnienie na regulatorze rośnie do ok 150bar sukcesywnie też rośnie Vo do ok 296m/s. Czy ktoś wie co jest przyczyną?
Karabin nie ostygnie z temperatury pokojowej do 2 C, mimo że przy strzale się oziębia, chociażby z termodynamiki przy rozprężaniu, ale masa karabinka robi swoje.
Teraz mogę sprawdzić jeszcze wpływ temperatury. Wystawie karabin na zimno na 40 minut bez strzelania i sprawdzę czy zmieni się ciśnienie na regulatorze. Później wystrzelam na sucho trochę powietrza w temperaturze pokojowej i sprawdzę czy ubytek ciśnienia w butli ma jakiś wpływ na ciśnienie na regulatorze.
Wtedy będę miał pełen obraz w czym tkwi problem i co jest powodem, że ciśnienie na regulatorze ulega zmianom w tak krótkim czasie. Bo na przykład po kilkunastu godzinach jest wzrost ciśnienia w plenum o kilka barów, ale to jest chyba powszechny problem w pcp, dwa pierwsze strzały zazwyczaj wychodzą kilka m/s szybsze.
Ostatnio zmieniony 16 stycznia 2025, 21:23 przez PiotrekCh, łącznie zmieniany 1 raz.
- UNIMOG
- Hunter

Ja właśnie dzisiaj dostałem części. Poskręcałem p-3 jak narazie jest perfekt. Pierwszego rega ustawiłem na 210bar a drugi na 150. W butli 310bar i nic się nie dzieje.
Ten oryginalny regulator niestety jest jaki jest.
Tak samo po 30 minutach ciśnienie wzrosło o 10 bar kiedy w butli miałem 300. Jak zeszło do 220 to nie było tego zjawiska. Dlatego dołożyłem tem regulator.
Ten oryginalny regulator niestety jest jaki jest.
Tak samo po 30 minutach ciśnienie wzrosło o 10 bar kiedy w butli miałem 300. Jak zeszło do 220 to nie było tego zjawiska. Dlatego dołożyłem tem regulator.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
PiotrekCh
- Czytający

- Arsenał:
Dzisiaj zrobiłem eksperyment, wyniosłem karabinek na zewnątrz, temperatura ok 5oC.
Po 30 minutach ze 135 zrobiło się 140 po godzinie ciśnienie w plenum wzrosło do 145. Przy niższych temperaturach w okolicy zera albo na minusie ciśnienie w plenum pewnie wzrosłoby bardziej. Wychodzi na to, że winowajcą wahania ciśnienia na regulatorze jest niska temperatura :/
Biorąc to na chłopski rozum to stalowe talerzyki w regulatorze stają się mniej elastyczne i widocznie popuszczają więcej powietrza, ale czy taki problem jest powszechny czy tylko regulatory RTI tak mają?
Po 30 minutach ze 135 zrobiło się 140 po godzinie ciśnienie w plenum wzrosło do 145. Przy niższych temperaturach w okolicy zera albo na minusie ciśnienie w plenum pewnie wzrosłoby bardziej. Wychodzi na to, że winowajcą wahania ciśnienia na regulatorze jest niska temperatura :/
Biorąc to na chłopski rozum to stalowe talerzyki w regulatorze stają się mniej elastyczne i widocznie popuszczają więcej powietrza, ale czy taki problem jest powszechny czy tylko regulatory RTI tak mają?
- UNIMOG
- Hunter

U mnie od 2 dni po dołożeniu regulatora w butli 300Bar a na drugim regu 140. Ani drgnie.teraz jest ok.
- Mada
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.
Ludzie, przecież pisze jak wół na forum do którego umieściłem link - wymienić uszczelnienie rega na PEEK albo Poliamid PA66, od biedy PA6 z MoS2. Pływanie rega miałem w PP750, po wymianie na PA6 MoS2 trzymał nastawy bez względu na ciśnienie w zbiorniku.
Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
- rokasa58
- Hunter

- Arsenał: LG300
Gość z tego kanału,już dawno to robi a dodatkowo wprasowuje to w zbijak,bo jest ciszej.
https://youtu.be/wb_6eHZU7oY?si=8rqxsB1HXF67Zp6V&t=75
https://youtu.be/wb_6eHZU7oY?si=8rqxsB1HXF67Zp6V&t=75
-
Dawid Bt65
- Czytający

- Arsenał:
Z regulatorami polecam pisać do Rti
Ja dostałem nowy :)
Stary puszczał
Ja dostałem nowy :)
Stary puszczał